Τερατογενέσεις



Τερατογενέσεις

 

Τη διεξαγωγή έρευνας για το κατά πόσο η αύξηση των τερατογενέσεων στη Φαλούτζα συνδέεται με τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι αμερικανικές δυνάμεις που βομβάρδισαν την πόλη το 2004, ζητούν οικογένειες στην ιρακινή πόλη, την ώρα που τα μάτια είναι στραμμένα στη Στοκχόλμη, στη διεθνή διάσκεψη για το Ιράκ.

Εικόνες που προέβαλε ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου Sky News με παιδιά-τέρατα που γεννήθηκαν στη Φαλούτζα μετά τον βομβαρδισμό της που ήταν από τους ισχυρότερους ολόκληρου του πολέμου στο Ιράκ, επαναφέρει την κουβέντα για τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις και μπορεί να ευθύνονται σε όποιο βαθμό για πιθανές γενετικές μεταλλάξεις.
Αξιωματούχοι δεν δέχονται να μιλήσουν δημόσια, αλλά σύμφωνα με δηλώσεις γιατρού του παιδιατρικού νοσοκομείου στη Φαλούτζα, τον τελευταίο μήνα εξετάζουν ένα-δυο περιστατικά παιδιών με γενετικές ανωμαλίες, την ημέρα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται ότι έκαναν χρήση «παράνομων» όπλων κατά τους μεγάλους βομβαρδισμούς του 2004 εναντίον της Φαλούτζα και επιβεβαιώνουν μόνο τη χρήση λευκού φωσφόρου για να δημιουργηθεί προπέτασμα καπνού.
Στο «μέτωπο» της διεθνούς διάσκεψης, που διεξάγεται στη Σουηδία για την αξιολόγηση της κατάστασης στο Ιράκ, καταγράφονται θετικές κινήσεις στην κατεύθυνση της διαγραφής των χρεών του χωρίς όμως τελικές δεσμεύσεις από τις αραβικές χώρες που είναι και οι μεγάλοι δανειστές. Εκκληση να διαγραφούν τα χρέη έκανε και ο Ιρακινός πρωθυπουργός.
Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν εκτίμησε ότι η κατάσταση στο Ιράκ έχει βελτιωθεί στους τομείς της ασφάλειας ενώ άλλη μια ταξιαρχία των ΗΠΑ (περίπου 4 χιλιάδες άνδρες) αποχωρεί από το Ιράκ.
Από τη μεριά της, η Κοντολίζα Ράις υπογράμμισε ότι η κατάσταση της ασφάλειας στο Ιράκ έχει βελτιωθεί και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επισπεύσει τη βοήθεια.
Χθες, είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στην επαρχία Νινεβί.
 


(Πηγές: Ασ. Πρες, Γαλλικό, ΑΠΕ, news.sky.com, www.rainews24.rai.it)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου