Συμβουλές για όσους υποφέρουν από αϋπνίες

Άγχος, στρες, διατροφή, ίσως και κάποιες τύψεις, χαλάνε πολλές φορές τον ύπνο μας! Άραγε υπάρχει τρόπος να τον αποκαταστήσουμε και να κοιμόμαστε σαν πουλάκια;


Όλοι έχουμε κατά καιρούς προβλήματα αϋπνίας. Το να μην μπορούμε να κοιμηθούμε μετά από μια κουραστική μέρα, εκτός του ότι είναι άκρως εκνευριστικό, μας στερεί την ευκαιρία να ξεκουραστούμε και να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας για τη νέα δύσκολη μέρα που μας περιμένει. Ευτυχώς όμως υπάρχει λύση. Το ΜΕΝ 24 σας παρουσιάζει κάποια απλά βήματα που θα σας βοηθήσουν να ξαναβρείτε τον ύπνο σας.
1. Κόψτε τους καφέδες
Η καφεΐνη είναι αυτή που σας κρατάει ξύπνιους. Μπορεί να μείνει στο σώμα σας πολύ περισσότερο απ’ ότι φαντάζεστε, ενώ η επίδρασή της μπορεί να διαρκέσει ακόμα και οχτώ ώρες. Επομένως, αν πιείτε καφέ το απόγευμα και εξακολουθείτε να στριφογυρίζετε το βράδυ στο κρεβάτι, μάλλον φταίει η καφεΐνη. Σταματήσετε, λοιπόν, να πίνετε καφέδες τουλάχιστον έξι ώρες πριν κοιμηθείτε, για να σας παίρνει ο ύπνος πιο εύκολα.
2. Αποφύγετε το αλκοόλ
Το αλκοόλ μπορεί αρχικά να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε, αλλά προκαλεί και διαταραχές στον ύπνο, γεγονός που δεν θα σας αφήσει να ξεκουραστείτε. Αν πιείτε ένα αλκοολούχο ποτό πριν κοιμηθείτε είναι αρκετά πιθανό να ξυπνήσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

3. Χαλαρώστε πριν πάτε για ύπνο
Το άγχος δεν σας κάνει απλά δυστυχισμένους, καταστρέφει και τον ύπνο σας. Δημιουργήστε κάποιου είδους τελετουργικό πριν κοιμηθείτε ώστε να μην συνδέετε την ώρα του ύπνου με το άγχος όλης της ημέρας. Τέτοια τελετουργικά μπορεί να διαρκούν από 10 λεπτά μέχρι μία ώρα. 

4. Γυμναστείτε την κατάλληλη ώρα για εσάς
Η τακτική γυμναστική μπορεί να σας βοηθήσει με το βραδινό ύπνο. Το σωστό timing και η ένταση της άσκησης φαίνεται να έχει μεγάλη επίδραση στον ύπνο. Αν είστε ο τύπος του ανθρώπου, στον οποίο η άσκηση δίνει περισσότερη ενέργεια και τον ξαγρυπνά, καλό θα ήταν να μην γυμνάζεστε το βράδυ. Μια μελέτη έδειξε ότι η τακτική άσκηση το πρωί μπορεί ακόμα και να βοηθήσει με τα προβλήματα αϋπνίας. 

5. Διατηρείστε το δωμάτιό σας ήσυχο, σκοτεινό και άνετο
Ο ύπνος κάποιων ανθρώπων μπορεί να διαταραχθεί ακόμα και από τον πιο απαλό θόρυβο ή φως, όπως το νιαούρισμα μιας γάτας ή το φως από την οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης. Χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες, σκούρες κουρτίνες και κλιματισμό, οτιδήποτε τελοσπάντων θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα ιδανικό περιβάλλον για ύπνο. Επίσης, αν χρειαστεί να σηκωθείτε το βράδυ, μην ανάψετε το μεγάλο φως, αλλά ένα μικρό φωτάκι. Η ιδανική θερμοκρασία δωματίου για ύπνο είναι 20ο- 23ο. Μια θερμοκρασία πάνω από 25ο και κάτω από 15ο μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας. 

6. Φάτε σωστά, κοιμηθείτε βαθιά
Μην πάτε για ύπνο πεινασμένοι, αλλά αποφύγετε και τα βαριά γεύματα. Αν το στομάχι σας είναι υπερβολικά γεμάτο, δεν θα μπορέσετε να κοιμηθείτε. Ωστόσο, υπάρχουν τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν. Το γάλα περιέχει τρυπτοφάνη, ένα συστατικό που βοηθάει τον ύπνο. Άλλες τροφές που μας βοηθούν να κοιμηθούμε είναι ο τόνος, το ψάρι ιππόγλωσσος, το κολοκύθι, οι αγκινάρες, το αβοκάντο, τα αμύγδαλα, τα αυγά, τα ροδάκινα, τα καρύδια, τα βερίκοκα, η βρώμη, τα σπαράγγια, οι πατάτες, η σίκαλη και οι μπανάνες. Προσπαθήστε επίσης να μην πίνετε πολλά υγρά μετά τις 8 το βράδυ. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να σηκώνεστε τη νύχτα για να πάτε τουαλέτα.
7. Περιορίστε τη νικοτίνη
Το τσιγάρο πριν τον ύπνο, μολονότι φαίνεται χαλαρωτικό, στην ουσία διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος. Οι επιδράσεις της νικοτίνης είναι παρόμοιες με εκείνες τις καφεΐνης. Η νικοτίνη μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους αλλά και να σας ξυπνήσει το βράδυ. Πρέπει να την αποφεύγετε κυρίως πριν κοιμηθείτε ή κατά τη διάρκεια της νύχτας.
8. Αποφύγετε τον ενδιάμεσο ύπνο
Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο και κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, απλά θα κάνετε τα πράγματα χειρότερα. Αν πρέπει να κοιμηθείτε, κοιμηθείτε λίγο. Ένας σύντομος υπνάκος 15-20 λεπτών σχεδόν 8 ώρες από όταν ξυπνήσατε το πρωί, μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά αναζωογονητικός. 

9. Κρατήστε τα κατοικίδια μακριά από το κρεβάτι
Μήπως το κατοικίδιό σας κοιμάται μαζί σας; Και αυτό μπορεί να σας ξυπνάει το βράδυ, είτε επειδή σας προκαλεί κάποια αλλεργία είτε επειδή κουνιέται το ζώο. Ίσως να ήταν καλύτερα και για τους δύο σας αν κοιμόνταν στο πάτωμα και όχι στα σεντόνια σας.
10. Απλώς κοιμηθείτε
Αποφύγετε να βλέπετε τηλεόραση, να τρώτε και να συζητάτε συναισθηματικά θέματα στο κρεβάτι. Το κρεβάτι πρέπει να το χρησιμοποιείτε μόνο για ύπνο και σεξ. Διαφορετικά θα καταλήξετε να το συνδέσετε με ενοχλητικές δραστηριότητες, κάτι που θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τον ύπνο σας.



πηγη:http://www.men24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου