Ηρωίνη

Τι είναι η ηρωίνη;
Απάντηση:
Η ηρωίνη είναι ένα ναρκωτικό και ανήκει στην ομάδα των οπιούχων: ουσίες που προέρχονται από την οπιούχο παπαρούνα. Κόβοντας τα άγουρα περικάρπια των σπόρων από την οπιούχο παπαρούνα με ένα μαχαίρι και αποξηραίνοντας τον γαλακτώδη χυμό βγαίνει ακατέργαστο όπιο. Ένα από τα βασικά συστατικά του οπίου είναι η μορφίνη από την οποία συντίθεται η ηρωίνη. Στην καθημερινή ζωή, ωστόσο, η ηρωίνη δεν πωλείται σε τέτοιες δόσεις. Μέχρι τη στιγμή που η ηρωίνη θα φτάσει στο χρήστη, οι διανομείς την έχουν νοθεύσει με πολλές άλλες ουσίες όπως καφεΐνη, παρακεταμόλη, ταμπλέτες αμύλου ή καραμέλας. Η ηρωίνη όταν πωλείται αποτελείται από περίπου 20-80% καθαρής ηρωίνης. Η εμφάνισή της ποικίλει από ακατέργαστη λευκή σκόνη μέχρι κίτρινα-καφέ κομμάτια.


Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη χρήση ηρωίνης;
Απάντηση:
Εκτός από την σωματική και ψυχολογική εξάρτηση η χρήση της ηρωίνης ενέχει τους ακόλουθους κινδύνους:
– Η υπερδοσολογία συχνά είναι θανατηφόρα εξαιτίας της αργής αναπνευστικής ανεπάρκειας που μπορεί να προκαλέσει. Υπερδοσολογία μπορεί να προκληθεί από τη λήψη μεγάλης ποσότητας ηρωίνης σε μία δόση, από τη λήψη της ίδιας δόσης που έπαιρνες πάντα αλλά μετά από μια περίοδο αποχής, από τη λήψη ηρωίνης που είναι ασυνήθιστα ανόθευτη.
– Φλεγμονή και λοιμώξεις εξαιτίας της απρόσεκτης χρήσης της ένεσης
– Αποτυχία του χρήστη να ανακαλύψει παθήσεις που πιθανόν έχει επειδή η ηρωίνη καταπνίγει (συγκαλύπτει) τον πόνο.
– Μη κανονικός έμμηνος κύκλος ο οποίος μπορεί ακόμα και να απουσιάσει τελείως.
– Στερητικά συμπτώματα σε νεογέννητα μωρά εξαιτίας του εθισμού της μητέρας.
– Μερικές φορές θανατηφόρες συνέπειες όταν γίνεται χρήση ηρωίνης σε συνδυασμό με άλλα ναρκωτικά. Οι συνέπειες μπορούν να επιδεινωθούν και να οδηγήσουν σε θάνατο.
Μπορείς να εθιστείς στην ηρωίνη;
Απάντηση:
Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στην ψυχολογική και την σωματική εξάρτηση. Η σωματική εξάρτηση σημαίνει ότι το σώμα θα «αντιδράσει» όταν διακοπεί η χρήση της ουσίας (στερητικά συμπτώματα). Σε σύγκριση με άλλες ουσίες αυτό συμβαίνει εύκολα με την ηρωίνη. Δεν σημαίνει βέβαια ότι κάποιος είναι εξαρτημένος όταν κάνει χρήση ηρωίνης μια φορά. Εάν όμως η χρήση γίνει πιο συχνή εύκολα αναπτύσσεται η σωματική εξάρτηση εξαιτίας της ανάπτυξης «ανοχής». Ανοχή σημαίνει ότι το σώμα εύκολα συνηθίζει την ηρωίνη και ότι χρειάζεται σταθερά μεγαλύτερες δόσεις για να επιτύχει τις ίδιες συνέπειες. Όταν η ηρωίνη έχει χάσει την επίδρασή της εμφανίζονται τα στερητικά συμπτώματα: ο χρήστης αισθάνεται άρρωστος, ιδρώνει και κρυώνει, έχει καταρροή, στομαχικούς πόνους και πόνους στα πόδια και τα χέρια. Πιθανά συμπτώματα είναι ο εμετός και η διάρροια. Τα συμπτώματα εξαφανίζονται μόλις γίνει ξανά χρήση ηρωίνης. Έτσι ο χρήστης εύκολα οδηγείται σε ένα φαύλο κύκλο. Ο ψυχολογική εξάρτηση σημαίνει ότι ο χρήστης θέλει εναγωνίως να κάνει χρήση της ουσίας και δεν αισθάνεται άνετα πια χωρίς αυτήν. Η ηρωίνη προκαλεί ψυχολογική εξάρτηση: καταπραΰνει τα πάντα, και τον σωματικό και τον ψυχολογικό πόνο, πράγμα που κάνει ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα (μοναξιά, ανεργία, κακοποίηση) επιρρεπείς στην ηρωίνη. Και άλλοι άνθρωποι όμως μπορούν εύκολα να κάνουν χρήση και να εξαρτηθούν από την ηρωίνη. Γι αυτό ο πειραματισμός με την ηρωίνη είναι επικίνδυνος.
Πως μπορούν να θεραπευτούν οι εξαρτημένοι από την ηρωίνη;
Απάντηση:
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να θεραπευτούν άτομα εξαρτημένα από την ηρωίνη. Ένας μακροχρόνιος χρήστης (κάποιος που έχει κάνει χρήση για περισσότερο από ένα χρόνο) συχνά πρέπει να κάνει χρήση μεθαδόνης ή LAAM (ένας παρασκεύασμα μακράς δράσης) για να περιορίσει τα στερητικά συμπτώματα της εξάρτησης. Με τη χρήση αυτής της ουσίας οι ασθενείς μπορούν να σταθεροποιηθούν και να ξεκινήσουν την αποκατάστασή τους. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς δεν θα μπορέσουν ποτέ να παραμείνουν «καθαροί» για πολύ καιρό. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερο να δοθεί έμφαση στον περιορισμό των σωματικών κινδύνων και της πιθανότητας του θανάτου. Οι ψυχοκοινωνικές θεραπείες είναι ένα αποτελεσματικό τμήμα ενός συνολικού θεραπευτικού πλάνου για ασθενείς με διαταραχές που σχετίζονται με το όπιο. Η γνωστική –συμπεριφοριστική θεραπεία, η συμπεριφορική θεραπεία, η ψυχοδυναμική θεραπεία, η ομαδική και η οικογενειακή θεραπεία είναι αποτελεσματικές για άτομα εξαρτημένα από την ηρωίνη. Η επιλογή μιας συγκεκριμένη θεραπεία θα πρέπει να γίνει όταν είναι φανερό το τι ο ασθενής θέλει, τι προβλήματα θα πρέπει να επιλυθούν, εάν υπάρχουν άλλα ψυχολογικά προβλήματα και ποια ήταν τα αποτελέσματα από προηγούμενες θεραπείες. Ένας ασθενής με ήπια ή μέτρια στερητικά συμπτώματα μπορεί μερικές φορές να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα στο σπίτι. Η θεραπεία του στερητικού συνδρόμου της ηρωίνης συνήθως επικεντρώνεται στην ανακούφιση των κρίσιμων συμπτωμάτων και στην κινητοποίηση του ασθενή να λάβει μέρος σε μια μακράς διάρκειας θεραπεία για εξάρτηση από ηρωίνη. Η μεθαδόνη ή το LAAM μπορούν να χορηγηθούν προσωρινά και επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί η Κλονιδίνη για να καταστείλει τα στερητικά συμπτώματα. Η χρήση άλλων ναρκωτικών μπορεί να εμποδίσει ή να περιπλέξει την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο εθισμός.
Η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται από πολλά πράγματα όπως:
– Την ποσότητα και το είδος της ουσίας που λαμβάνεται.
– Τη σοβαρότητα της διαταραχής και τις συνέπειες.
– Ταυτόχρονες σωματικές και/ή ψυχολογικές διαταραχές.
– Τα ισχυρά και αδύναμα χαρακτηριστικά του ασθενή.
– Το κίνητρο του ασθενή.
– Το κοινωνικό περιβάλλον του ασθενή (φίλοι, γνωστοί, συνάδελφοι, οικογένεια).


Εξαρτήσεις(
Ηρωίνη,
XTC,
Κοκαΐνη,
Κάνναβη,
Τζόγος,
Αλκοόλ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου