Η οστεοπόρωση σε 10 ερωτήσεις



Ποιά είναι τα αίτια της οστεοπόρωσης και ποιοί οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή της;
Η εμμηνόπαυση στις γυναίκες και η πάροδος της ηλικίας και στα δύο φύλα. Άλλα αίτια μικρότερης σημασίας είναι η διατροφή πτωχή σε ασβέστιο και βιταμίνη D, η υπερλειτουργία του θυρεοειδούς, η θεραπεία με μεγάλες δόσεις θυροξίνης και το κάπνισμα. Η κληρονομικότητα, η μεγάλη ηλικία, οι ανωμαλίες στην περίοδο, και η θεραπεία με κορτιζόνη αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της οστεοπόρωσης.
Ποιοί είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καταγμάτων;
Κύριοι παράγοντες κινδύνου θεωρούνται η ηλικία, η κληρονομικότητα, η χαμηλή οστική πυκνότητα (όπως συμβαίνει στην οστεοπόρωση), το μικρό σωματικό βάρος, προϋπάρχον κάταγμα και θεραπεία με κορτικοειδή.
Ποιά είναι τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης;
Συνήθως δεν εμφανίζεται με συμπτώματα, σε προχωρημένο όμως στάδιο μπορεί να προκληθούν πόνοι στη μέση, απώλεια ύψους και κύφωση. Τα σοβαρά συμπτώματα εμφανίζονται μετά από κατάγματα που μπορεί να προκληθούν είτε αυτόματα είτε μετά από πτώσεις.
Μπορεί να προληφθεί η οστεοπόρωση;
Ναι, με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία και τη σωστή διατροφή από μικρή ηλικία με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D.
Υπάρχει οστεοπόρωση στους άνδρες;
Βέβαια, αλλά εμφανίζεται σε μεγαλύτερη ηλικία απ’ ότι στις γυναίκες (γεροντική οστεοπόρωση). Άλλα αίτια πέρα από την ηλικία είναι ο υπογοναδισμός (μείωση των γεννητικών ορμονών), η λήψη κορτιζόνης και ο αλκοολισμός.
Πρέπει όλες οι γυναίκες να ελέγχονται για οστεοπόρωση;
Κάθε γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό της, ο οποίος θα αποφασίσει αν χρειάζονται εξετάσεις για τη διάγνωση της οστεοπόρωσης. Η εξέταση πριν την εμμηνόπαυση πρέπει να περιορίζεται μόνο σε άτομα υψηλού κινδύνου όπως γυναίκες με αμηνόρροια, με επιβαρυμένο κληρονομικό ή σε θεραπεία με κορτιζόνη.
Γιατί η οστεοπόρωση θεωρείται σοβαρή νόσος;
Διότι με τη μείωση της αντοχής των οστών που δημιουργεί προκαλεί κατάγματα κυρίως στη σπονδυλική στήλη και στο ισχίο με αποτέλεσμα τον πόνο, την παραμόρφωση και τη μείωση της κινητικότητας.
Πώς γίνεται η διάγνωση της οστεοπόρωσης;
Κυρίως με τη μέτρηση, με ειδικό μηχάνημα, της πυκνότητας των οστών (DEXA) αλλά και με απλή ακτινογραφία και ειδικές ορμονικές και βιοχημικές εξετάσεις.
Η οστεοπόρωση είναι νόσημα της μεγάλης ηλικίας;
Εμφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση, όμως τα οστά κτίζονται στην παιδική ηλικία και στο διάστημα αυτό πρέπει να δοθεί έμφαση στην άσκηση και τη σωστή διατροφή.
Ποιά είναι η θεραπεία της οστεοπόρωσης;
Η σωστή διατροφή με τροφές πλούσιες σε γαλακτομικά και η φαρμακευτική αγωγή με διάφορα φάρμακα που επιλέγει ο γιατρός σας ανάλογα με την περίπτωση, όπως οιστρογόνα ή φάρμακα με οιστρογονική δράση, διφωσφονικά, στρόντιο και πεπτίδια της παραθορμόνης.

Πηγές: Κώστας Φαινέκος, Ενδοκρινολόγος.
Πηγή: 'Εις ΥΓΕΙΑν'
πηγη: iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου