Θετική ενέργεια, θετική σκέψη κι ολά καλά θα πάνε!
Σημείωση: Ο άνθρωπος που ενδιαφέρεται, είναι ενδιαφέρων
Το να είστε θετικοί σημαίνει να ανησυχείτε λιγότερο και να απολαμβάνετε περισσότερο, να επιλέγετε να δείτε την καλή όψη των πραγμάτων, αντί να πιέζετε το νου σας με την κατήφεια και την ακεφιά. Σημαίνει να επιλέγετε να είστε ευτυχισμένοι, αντί δυστυχισμένοι. Το πρωταρχικό σας καθήκον είναι να βεβαιωθείτε ότι νιώθετε καλά μέσα σας.
Δέξου τα καλά σχόλια
Σπάνια ακούς θετικά σχόλια για την πορεία της ζωής σου και τις επιτυχίες σου, οπότε όταν συμβαίνει, σκέψου ότι οι άλλοι σε αναγνωρίζουν. Μη θεωρείς ποτέ τα θετικά σχόλια δεδομένα. Οταν τα δέχεσαι, παραδέξου τον εαυτό σου και νιώσε περήφανος.
Ανοιξε το μυαλό σου
Κάποτε ο Μπρους Λι είπε ένα ταοϊστικό ρητό: «Πρέπει να αδειάσεις το ποτήρι για να το ξαναγεμίσεις». Οσοι πιστεύουν ότι ξέρουν τα πάντα είναι αφελείς. Πρέπει να είσαι δεκτικός σε νέες ιδέες και προτάσεις και να προσπαθείς να προβλέψεις έναν κόσμο που δεν υπάρχει σήμερα. Οταν ξεκινήσεις να σκέφτεσαι έτσι, νέες, δημιουργικές και θετικές σκέψεις θα σε γεμίσουν.
Θέλει τρόπο
Πάντα να θυμάσαι το εξής όταν έχεις προβλήματα με τη θετική σκέψη σου: «Είσαι αυτό που σκέφτεσαι κι αισθάνεσαι αυτό που θες». Αν το κάνεις αυτό, θα είσαι πάντα νικητής στις καλές στιγμές κι επιζών στις δύσκολες. Οταν το βάρος της καθημερινότητας σε πιέζει, είναι πολύ δύσκολο να δεις τα πράγματα θετικά. Αλλά αν τα καταφέρεις, η προοπτική της ζωής σου θα έχει αλλάξει.
Ενα χαμόγελό σου μπορεί να φέρει ευτυχία σε οποιονδήποτε,ακόμα και αν δεν σε συμπαθεί!
Sex και αλκοόλ..
Στη μελέτη συμμετείχαν 1.580 αυστραλοί άνδρες και εκπονήθηκε από το Ίδρυμα Ιατρικών Ερευνών Keogh.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, όσοι καταναλώνουν συστηματικά μέτριες ποσότητες αλκοόλ, ανέφεραν 30% λιγότερα σεξουαλικά προβλήματα, από αυτούς που πίνουν μέχρι να… σωριαστούν.
Σε όσους έπιναν μέχρι τέσσερα ποτά την ημέρα, για πέντε ημέρες την εβδομάδα, βρέθηκε ότι έχουν την συχνότητα και ποιότητα στύσης που επιθυμούν.
Όσοι έπιναν περιστασιακά, όπως το Σαββατοκύριακο, ή σε κάποιο πάρτι, είχαν μικρότερα ποσοστά στυτικής δυσλειτουργίας από αυτούς που έπιναν μόνο μία φορά την εβδομάδα ή λιγότερα συχνά.
Αυτοί πάντως που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να τα «πάνε χάλια» στο κρεβάτι, ήταν μέθυσοι που σταμάτησαν το ποτό, οι καπνιστές και όσοι έπασχαν από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η κατάχρηση αλκοόλ είναι αυτή που προκαλεί σεξουαλική δυσλειτουργία και όπως προκύπτει από τη μελέτη τους, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ωφελεί.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Sexual Medicine.
tanea
Αλκοόλ, ναρκωτικά και σεξ
Οι ευρωπαίοι έφηβοι καταναλώνουν επίτηδες μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και ναρκωτικών προκειμένου να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους ζωή. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Από τη μελέτη φαίνεται ότι ένας στους τρεις άνδρες ηλικίας 16 έως 35 ετών και μία στις τέσσερις γυναίκες της ίδιας ηλικίας, δηλώνουν πως μεθούν, προκειμένου να ρίξουν τις αναστολές τους και να έχουν πιο εύκολα σεξουαλική επαφή. Τα ανησυχητικό είναι ότι – υπό αυτές τις συνθήκες – φαίνεται ότι είναι πολύ πιθανό οι νέοι να μη χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της συνεύρεσης.
Η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών σε νεαρή ηλικία συνδέεται άμεσα με την έναρξη της σεξουαλικής ζωής πριν την ηλικία των 16 ετών και μάλιστα στα κορίτσια. Το 50% περίπου των ερωτηθέντων στη Βιέννη και την Αυστρία είχαν μεθύσει και είχαν κάνει σεξ πριν τα 16 τους χρόνια. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Βενετία ανέρχεται στο 36%, στο 37% στην Πάλμα της Ισπανίας και στο 30% στο Λίβερπουλ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το ένα τέταρτο των νέων που κάνουν χρήση κοκαΐνης υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο αυξάνουν τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, ενώ η χρήση ναρκωτικών εν γένει συνδέεται με την εναλλαγή ερωτικών συντρόφων.
Οι ερωτηθέντες δήλωσαν, επίσης, ότι μετανιώνουν για τις πράξεις τους όταν συνέρχονται από το μεθύσι ή από την επήρεια των ναρκωτικών. Από τις απαντήσεις τους προκύπτει πως, όσοι μέθυσαν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, είναι πολύ πιθανό να είχαν πέντε ή και παραπάνω διαφορετικούς ερωτικούς συντρόφους, καθώς και σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό. Η πλειονότητα των νέων δήλωσαν ότι μετάνιωσαν για τη συνεύρεση την επόμενη ημέρα, όταν δηλαδή συνήλθαν από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.
Οι ερωτηθέντες δήλωσαν, επίσης, ότι μετανιώνουν για τις πράξεις τους όταν συνέρχονται από το μεθύσι ή από την επήρεια των ναρκωτικών. Από τις απαντήσεις τους προκύπτει πως, όσοι μέθυσαν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, είναι πολύ πιθανό να είχαν πέντε ή και παραπάνω διαφορετικούς ερωτικούς συντρόφους, καθώς και σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό. Η πλειονότητα των νέων δήλωσαν ότι μετάνιωσαν για τη συνεύρεση την επόμενη ημέρα, όταν δηλαδή συνήλθαν από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.
Στην έρευνα συμμετείχαν 1.341 νέοι από εννέα χώρες, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Τσεχία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σλοβενία.
Πηγές: ΑΠΕ, Μάιος 2008.
Aρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας
Aρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας
Aρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας
O αρχαιολογικός χώρος της Eλευσίνας, ένας από τους σημαντικότερους στη χώρα, απέχει μόλις μισή ώρα από το κέντρο της Aθήνας. Παρόλο που δεν περιλαμβάνεται στα δρομολόγια των ταξιδιωτικών γραφείων, αξίζει τον κόπο να τον επισκεφτείτε.
Ιστορικό - περιγραφή
Η ιστορία τόσο της πόλης όσο και της γύρω περιοχής δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή εικόνα της Ελευσίνας που έχουμε όλοι στο μυαλό μας. Η περιοχή αυτή που κατοικείται απο τα μεσοελλαδικά χρόνια είναι κυρίως γνωστή για τα ελευσίνια μυστήρια και για τον τραγικό ποιητή Αισχύλο. Κατά την αρχαιότητα μάλιστα, η πόλις της Ελευσίνας θεωρούνταν μία εκ των πέντε ιερών πόλεων αποτελώντας έτσι σημαντικότατο θρησκευτικό κέντρο λατρείας.
Όπως και όλα τα ιερά της Ελλάδας, το ιερό της Ελευσίνας διέθετε μεγάλα στωικά οικοδομήματα, βωμούς για θυσίες, θησαυρούς, περιοχές με τα σπίτια των ιερέων, άφθονα κτίσματα για αποθήκευση ή για διοικητικές υπηρεσίες και φυσικά τον ιερότατο χώρο του Τελεστηρίου που κατά την παράδοση χτίστηκε για πρώτη φορά την μυκηναϊκή εποχή για να κατοικήσει η θεά των σιτηρών, της βλάστησης και της γονιμότητας Δήμητρα. Ακριβώς στο ιερό αυτό «άνθισε» και η λατρεία της θεϊκής δυάδας της Δήμητρας και της κόρης αυτής, της Περσεφόνης, στο όνομα των οποίων τελούνταν τα Ελευσίνια Μυστήρια. Ακριβώς στο θρησκευτικό χώρο αυτό, όπου κατά την αρχαιότητα η αίγλη, ο σεβασμός και το ηθικό δέος περιέβαλλαν, οφείλεται και σήμερα η ιστορική μνήμη και η φόρτιση που ο περιβάλλον χώρος προσδίδει ή καλύτερα οφείλει να προσδίδει!
Κοντά στο λυκούργειο διατείχισμα, που χώριζε το ιερό απο την πόλη της Ελευσίνας, μέσα στο σημερινό αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται το κτίριο του μικρού αρχαιολογικού μουσείου της Ελευσίνας. Χτισμένο το 1890, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ι. Μούση και έχοντας υποστεί μια μικρή επέκταση το 1892, το Μουσείο Ελευσίνας φιλοξενεί στις 6 αίθουσές του πλούσια σειρά αντικειμένων χρονολογουμένων απο τα μεσοελλαδικά χρόνια (1900-1600 π.Χ.) έως τα πρώιμα χριστιανικά.
Το Μουσείο Ελευσίνας οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και εκεί στεγάζονται, προστατεύονται και αναδεικνύοναι τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.
(www.idkaramanlis.gr)
Τα σημαντικότερα Μνημεία του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας είναι:
Η Ιερά Αυλή. Χώρος συγκέντρωσης των πιστών, κατάληξη της Ιεράς οδού, όπου υπήρχε Εσχάρα με βωμούς για θυσίες στις θεές (8ος αιώνας π.Χ. - 2ος αιώνας μ.Χ.) καθώς και ναός της Προπυλαίας Αρτέμιδος του 2ου αιώνα μ.Χ.
Τα Μεγάλα Προπύλαια. Δωρικό Πρόπυλο, αντίγραφο των Μνησικλείων Προπυλαίων της Ακρόπολης των Αθηνών (β' μισό 2ου αιώνα μ.Χ.).
Τα Μικρά Προπύλαια. Εσωτερικό Ιωνικό Πρόπυλο, αφιερωμένο στη θεά, από τον Αππιο Κλαύδιο Πούλχερ (54 π.Χ).
Το Τελεστήριο. Μεγάλη τετράγωνη αίθουσα με έξι εισόδους, δύο σε κάθε πλευρά και οκτώ βαθμίδες για τους μύστες στις τέσσερις πλευρές (σήμερα μόνο τα θεμέλια). Στο κέντρο υπήρχε το ανάκτορο, το άδυτο της Ελευσινιακής λατρείας, όπου έμπαινε μόνο ο Ιεροφάντης για την τέλεση των μυστικών ιερουργιών (5ος αιώνα π.Χ. - 2ος αιώνα μ.Χ.).
Οι Θριαμβικές Αψίδες. Αποτελούν ρωμαϊκά αντίγραφα της αψίδας του Αδριανού των Αθηνών. Κτίσθηκαν μετά το 129 μ.Χ.
Το Καλλίχορον Φρέαρ. Σύμφωνα με τον Ομηρικό Υμνο, εδώ κάθησε η Δήμητρα, όταν ήρθε στην Ελευσίνα. Εδώ τελούνταν και οι χοροί των γυναικών της Ελευσίνας, που αποτελούσαν μέρος των ιεροτελεστιών προς τιμή της θεάς Δήμητρας (α' μισό 5ου αιώνα π.Χ.).
Το Πλουτώνειο. Ιερός Περίβολος με σπηλιά απ' όπου, σύμφωνα με την παράδοση, είχε φανεί ο Πλούτων, θεός του Αδη. Εδώ γινόταν αναπαράσταση της ετήσιας επιστροφής της Περσεφόνης στη γη (β' μισό 6ου αιώνα π.Χ. - 4ος αιώνας π.Χ.).
Το Μυκηναϊκό Μέγαρο. Ναός σε σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου, με δύο κίονες κατά μήκος του κύριου άξονα.
(www.cutlure.gr)
Ιστορικό - περιγραφή
Η ιστορία τόσο της πόλης όσο και της γύρω περιοχής δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή εικόνα της Ελευσίνας που έχουμε όλοι στο μυαλό μας. Η περιοχή αυτή που κατοικείται απο τα μεσοελλαδικά χρόνια είναι κυρίως γνωστή για τα ελευσίνια μυστήρια και για τον τραγικό ποιητή Αισχύλο. Κατά την αρχαιότητα μάλιστα, η πόλις της Ελευσίνας θεωρούνταν μία εκ των πέντε ιερών πόλεων αποτελώντας έτσι σημαντικότατο θρησκευτικό κέντρο λατρείας.
Όπως και όλα τα ιερά της Ελλάδας, το ιερό της Ελευσίνας διέθετε μεγάλα στωικά οικοδομήματα, βωμούς για θυσίες, θησαυρούς, περιοχές με τα σπίτια των ιερέων, άφθονα κτίσματα για αποθήκευση ή για διοικητικές υπηρεσίες και φυσικά τον ιερότατο χώρο του Τελεστηρίου που κατά την παράδοση χτίστηκε για πρώτη φορά την μυκηναϊκή εποχή για να κατοικήσει η θεά των σιτηρών, της βλάστησης και της γονιμότητας Δήμητρα. Ακριβώς στο ιερό αυτό «άνθισε» και η λατρεία της θεϊκής δυάδας της Δήμητρας και της κόρης αυτής, της Περσεφόνης, στο όνομα των οποίων τελούνταν τα Ελευσίνια Μυστήρια. Ακριβώς στο θρησκευτικό χώρο αυτό, όπου κατά την αρχαιότητα η αίγλη, ο σεβασμός και το ηθικό δέος περιέβαλλαν, οφείλεται και σήμερα η ιστορική μνήμη και η φόρτιση που ο περιβάλλον χώρος προσδίδει ή καλύτερα οφείλει να προσδίδει!
Κοντά στο λυκούργειο διατείχισμα, που χώριζε το ιερό απο την πόλη της Ελευσίνας, μέσα στο σημερινό αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται το κτίριο του μικρού αρχαιολογικού μουσείου της Ελευσίνας. Χτισμένο το 1890, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ι. Μούση και έχοντας υποστεί μια μικρή επέκταση το 1892, το Μουσείο Ελευσίνας φιλοξενεί στις 6 αίθουσές του πλούσια σειρά αντικειμένων χρονολογουμένων απο τα μεσοελλαδικά χρόνια (1900-1600 π.Χ.) έως τα πρώιμα χριστιανικά.
Το Μουσείο Ελευσίνας οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και εκεί στεγάζονται, προστατεύονται και αναδεικνύοναι τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.
(www.idkaramanlis.gr)
Τα σημαντικότερα Μνημεία του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας είναι:
Η Ιερά Αυλή. Χώρος συγκέντρωσης των πιστών, κατάληξη της Ιεράς οδού, όπου υπήρχε Εσχάρα με βωμούς για θυσίες στις θεές (8ος αιώνας π.Χ. - 2ος αιώνας μ.Χ.) καθώς και ναός της Προπυλαίας Αρτέμιδος του 2ου αιώνα μ.Χ.
Τα Μεγάλα Προπύλαια. Δωρικό Πρόπυλο, αντίγραφο των Μνησικλείων Προπυλαίων της Ακρόπολης των Αθηνών (β' μισό 2ου αιώνα μ.Χ.).
Τα Μικρά Προπύλαια. Εσωτερικό Ιωνικό Πρόπυλο, αφιερωμένο στη θεά, από τον Αππιο Κλαύδιο Πούλχερ (54 π.Χ).
Το Τελεστήριο. Μεγάλη τετράγωνη αίθουσα με έξι εισόδους, δύο σε κάθε πλευρά και οκτώ βαθμίδες για τους μύστες στις τέσσερις πλευρές (σήμερα μόνο τα θεμέλια). Στο κέντρο υπήρχε το ανάκτορο, το άδυτο της Ελευσινιακής λατρείας, όπου έμπαινε μόνο ο Ιεροφάντης για την τέλεση των μυστικών ιερουργιών (5ος αιώνα π.Χ. - 2ος αιώνα μ.Χ.).
Οι Θριαμβικές Αψίδες. Αποτελούν ρωμαϊκά αντίγραφα της αψίδας του Αδριανού των Αθηνών. Κτίσθηκαν μετά το 129 μ.Χ.
Το Καλλίχορον Φρέαρ. Σύμφωνα με τον Ομηρικό Υμνο, εδώ κάθησε η Δήμητρα, όταν ήρθε στην Ελευσίνα. Εδώ τελούνταν και οι χοροί των γυναικών της Ελευσίνας, που αποτελούσαν μέρος των ιεροτελεστιών προς τιμή της θεάς Δήμητρας (α' μισό 5ου αιώνα π.Χ.).
Το Πλουτώνειο. Ιερός Περίβολος με σπηλιά απ' όπου, σύμφωνα με την παράδοση, είχε φανεί ο Πλούτων, θεός του Αδη. Εδώ γινόταν αναπαράσταση της ετήσιας επιστροφής της Περσεφόνης στη γη (β' μισό 6ου αιώνα π.Χ. - 4ος αιώνας π.Χ.).
Το Μυκηναϊκό Μέγαρο. Ναός σε σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου, με δύο κίονες κατά μήκος του κύριου άξονα.
(www.cutlure.gr)
Ημέρες Ελευθέρας Εισόδου
6 Μαρτίου - Μνήμη Μελίνας Μερκούρη
5 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
18 Απριλίου - Διεθνής Ημέρα Μνημείων
18 Μαΐου - Διεθνής Ημέρα Μουσείων
Tο τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)
Οι Κυριακές κατά το διάστημα από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου
Οι επίσημες αργίες του Κράτους
Η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, πλην των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου (όταν η πρώτη Κυριακή είναι αργία, ως ημέρα εισόδου καθορίζεται η δεύτερη Κυριακή.)
27 Σεπτεμβριου, Παγκόσμια μέρα τουρισμού
Άτομα που δικαιούνται να αποκτήσουν «Δελτίο ελεύθερης εισόδου» τριετούς διάρκειας µε δικαίωµα ανανέωσης
6 Μαρτίου - Μνήμη Μελίνας Μερκούρη
5 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
18 Απριλίου - Διεθνής Ημέρα Μνημείων
18 Μαΐου - Διεθνής Ημέρα Μουσείων
Tο τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)
Οι Κυριακές κατά το διάστημα από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου
Οι επίσημες αργίες του Κράτους
Η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, πλην των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου (όταν η πρώτη Κυριακή είναι αργία, ως ημέρα εισόδου καθορίζεται η δεύτερη Κυριακή.)
27 Σεπτεμβριου, Παγκόσμια μέρα τουρισμού
Άτομα που δικαιούνται να αποκτήσουν «Δελτίο ελεύθερης εισόδου» τριετούς διάρκειας µε δικαίωµα ανανέωσης
Πρόσωπα που δικαιούνται μειωμένη είσοδο
Οι συμμετέχοντες σε Διεθνή Συνέδρια μετά από έγκριση του Γενικού Διευθυντού Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Οι συμμετέχοντες στα προγράμματα εκδρομών που διοργανώνει ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας
Οι συνοδοί γονείς στις εκπαιδευτικές επισκέψεις των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Οι συμμετέχοντες στα προγράμματα εκδρομών που διοργανώνει ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας
Οι συνοδοί γονείς στις εκπαιδευτικές επισκέψεις των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Πρόσωπα που δικαιούνται ελεύθερη είσοδο
Δημοσιογράφοι με την επίδειξη ταυτότητας ΕΣΗΕΑ
Κάτοχοι δελτίου ελεύθερης εισόδου
Κάτοχοι ειδικής ταυτοτητας-μέλους ICOM - ICOMOS
Μέλη εταιρειών και συλλόγων Φίλων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων σε όλη την Ελλάδα με την επίδειξη της θεωρημένης κάρτας μέλους
Μέλη των Κ.Α.Π.Η με την επίδειξη της Κάρτας Πολιτισμού
Μαθητές μέχρι 19 ετών που συνοδεύονται από εκπαιδευτικούς λειτουργούς Α βάθμιας, Β βάθμιας και Γ βάθμιας εκπαίδευσης (Ομαδικές άδειες που χορηγούνται από το ΥΠ.ΠΟ.)
Μελη του Ελληνικου Κοινοβουλιου
Νέοι μέχρι ηλικίας 19 ετών με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας
Ξεναγοί με την επίδειξη ταυτότητας του Υπουργειου Αναπτυξης
Οι επίσημοι φιλοξενούμενοι του Ελληνικού Δημοσίου, μετά από έγκριση του Γενικού Διευθυντού Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Οι συνοδοί τυφλών και ατόμων με κινητικά προβλήματα
Οι υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία με την επίδειξη υπηρεσιακής ταυτότητας
Συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης που έχουν λάβει ειδική άδεια από το ΥΠ.ΠΟ.
Υπάλληλοι του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (Ο.Π.Ε.Π.), με την επίδειξη της υπηρεσιακής τους ταυτότητας
Υπάλληλοι του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (Τ.Α.Π.Α.), με την επίδειξη της υπηρεσιακής τους ταυτότητας
Υπάλληλοι του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων (Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε.), με την επίδειξη της υπηρεσιακής τους ταυτότητας
Υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, με την επίδειξη της υπηρεσιακής τους ταυτότητας
Φοιτητές των Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι. ή ισότιμων σχολών χωρών της Ε.Ε. με την επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας
Κάτοχοι δελτίου ελεύθερης εισόδου
Κάτοχοι ειδικής ταυτοτητας-μέλους ICOM - ICOMOS
Μέλη εταιρειών και συλλόγων Φίλων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων σε όλη την Ελλάδα με την επίδειξη της θεωρημένης κάρτας μέλους
Μέλη των Κ.Α.Π.Η με την επίδειξη της Κάρτας Πολιτισμού
Μαθητές μέχρι 19 ετών που συνοδεύονται από εκπαιδευτικούς λειτουργούς Α βάθμιας, Β βάθμιας και Γ βάθμιας εκπαίδευσης (Ομαδικές άδειες που χορηγούνται από το ΥΠ.ΠΟ.)
Μελη του Ελληνικου Κοινοβουλιου
Νέοι μέχρι ηλικίας 19 ετών με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας
Ξεναγοί με την επίδειξη ταυτότητας του Υπουργειου Αναπτυξης
Οι επίσημοι φιλοξενούμενοι του Ελληνικού Δημοσίου, μετά από έγκριση του Γενικού Διευθυντού Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Οι συνοδοί τυφλών και ατόμων με κινητικά προβλήματα
Οι υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία με την επίδειξη υπηρεσιακής ταυτότητας
Συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης που έχουν λάβει ειδική άδεια από το ΥΠ.ΠΟ.
Υπάλληλοι του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (Ο.Π.Ε.Π.), με την επίδειξη της υπηρεσιακής τους ταυτότητας
Υπάλληλοι του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (Τ.Α.Π.Α.), με την επίδειξη της υπηρεσιακής τους ταυτότητας
Υπάλληλοι του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων (Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε.), με την επίδειξη της υπηρεσιακής τους ταυτότητας
Υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, με την επίδειξη της υπηρεσιακής τους ταυτότητας
Φοιτητές των Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι. ή ισότιμων σχολών χωρών της Ε.Ε. με την επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας
Ιερά Οδός 1 και Γκιόκα, Ελευσίνα, 2105543470.
Εισιτ. € 3, άνω των 65 ετών € 2.
Είσοδος ελεύθερη για νέους έως 19 ετών, φοιτητές & κάθε Κυριακή για όλους.
Εισιτ. € 3, άνω των 65 ετών € 2.
Είσοδος ελεύθερη για νέους έως 19 ετών, φοιτητές & κάθε Κυριακή για όλους.
πηγη:www.forfree.gr
Θανατοι,και κακοπιησεις παιδιων αποκαλυπτει εκθεση!
Έρευνα για τους θανάτους 166 παιδιών σε ιδρύματα για παιδιά με νοητική υστέρηση ξεκινά η βουλγαρικη εισαγγελία, μετά τη διαπίστωση περιστατικών κακοποίησης που καταγράφει έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεκάδες παιδιά υποσιτίζονταν, ενώ πολλά παρέμεναν δεμένα για μέρες σε κρεβάτια και αναπηρικές καρέκλες.
Μετά από έρευνες σε 26 ιδρύματα στην βουλγαρια διαπιστώθηκε ότι σε τουλάχιστον οκτώ από αυτά τα παιδιά παρέμεναν δεμένα σε κρεβάτια ή αναπηρικές καρέκλες, ενώ τους έδεναν τα χέρια και τα πόδια.
Μάλιστα, σε ένα άσυλο, στο Μέντβεν, στην περιοχή του Σλίβεν στην ανατολική Βουλγαρία, πέντε παιδιά έμεναν δεμένα για 15 ώρες ημερησίως επί μήνες, από το Δεκέμβριο του 2009 ως το Μάρτιο του 2010. Μάλιστα ένα από τα παιδιά αυτά ήταν δεμένο επί 15 ώρες την ημέρα για ένα διάστημα 95 ημερών.
Αρκετά παιδιά έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.
Εξάλλου, σε τουλάχιστον 90 παιδιά στα κέντρα αυτά διαπιστώθηκε, σύμφωνα με έκθεση, ότι τους χορηγούνταν ισχυρά ηρεμιστικά για να τα ακινητοποιήσουν.
«Διαπιστώσαμε ασύλληπτα πράγματα. Συνολικά 238 άνθρωποι πέθαναν σε 10 χρόνια (σε άσυλα), αλλά η αστυνομία και η εισαγγελία δεν ειδοποιήθηκαν στο 80% των περιπτώσεων και μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει νεκροψίες. Τα τεκμήρια είναι μπερδεμένα ή παραποιημένα» σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός εισαγγελέας Μπόρις Βέλτσεφ.
«Υπάρχουν, όμως, αρκετά στοιχεία που δείχνουν εγκληματική αμέλεια που οδήγησε στους θανάτους» πρόσθεσε.
«Την ώρα που γίνονται οι έρευνες, 103 τρόφιμοι των ασύλων αυτών πάσχουν από υποσιτισμό» δήλωσε η Μαργκαρίτα Ιλίεβα, δικηγόρος της Επιτροπής του Ελσίνκι.
Σύμφωνα με έκθεση μη κυβερνητικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 31 θάνατοι οφείλονται στον υποσιτισμό, 84 στην εξάντληση, 13 στην κακή υγιεινή, δύο σε πράξεις βίας και για 15 από αυτούς, δεν έχουν διαπιστωθεί τα αίτια.
Συνολικά, περισσότερα από 7.000 παιδιά , στην πλειοψηφία τους από φτωχές οικογένειες, έχουν εγκαταλειφθεί σε ιδρύματα στη Βουλγαρία.
Τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα!!
Αναδημοσίευση από το πολύ καλό μπλογκ http://opateras.blogspot.com/
Το 2005 η Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις επιπτώσεις του ιδρυματισμού στα παιδιά και τις σύγχρονες αποδεκτές αρχές φροντίδας τους, όσο και την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών του Ανθρώπου, υιοθέτησε την "Σύσταση προς τα κράτη μέλη σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα". Σε αυτήν, αναφέρεται ρητά ότι η τοποθέτηση των παιδιών σε ιδρύματα θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση. Ότι θα πρέπει όταν αυτό συμβαίνει τα παιδιά στα ιδρύματα να μεγαλώνουν με αξιοπρέπεια, στις καλύτερες δυνατές συνθήκες, χωρίς να περιθωριοποιούνται και με πρωταρχικό στόχο την επιτυχή κοινωνική τους επανένταξη το συντομότερο δυνατόν. Ειδικότερα, τονίζεται ότι θα πρέπει να δίνεται η απαιτούμενη σημασία στις ειδικές ανάγκες των παιδιών με αναπηρία χωρίς ίχνος διάκρισης. Επίσης, αναφέρεται μεταξύ άλλων ρητά το δικαίωμα των παιδιών στην διατήρηση των οικογενειακών και κοινωνικών δεσμών, το δικαίωμα της υψηλής ποιοτικά ιατρικής φροντίδας προσαρμοσμένης στις ανάγκες και την ευημερία τους και το δικαίωμα του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας για συνθήκες ανθρώπινης και μη υποτιμητικής μεταχείρισης. Ειδικότερα, το τελευταίο αφορά στην προστασία των παιδιών από σωματική και ψυχολογική κακοποίηση, ταπεινωτική συμπεριφορά, κακομεταχείριση ή καθημερινή βία. Επιπλέον στην Σύσταση συμπεριλαμβάνονται κατευθυντήριες οδηγίες και προδιαγραφές ποιότητας. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο χώρος τοποθέτησης πρέπει να βρίσκεται κοντά στο οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού, η μονάδα φιλοξενίας πρέπει να είναι μικρής κλίμακας, ώστε να παρέχει μία όσο το δυνατόν πιο οικογενειακή ατμόσφαιρα, καθώς και ότι η ψυχοπαιδαγωγική στρατηγική πρέπει να στοχεύει στην ανάπτυξη του παιδιού, διατηρώντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επαφή με το δίκτυο της κοινοτικής ζωής εκτός ιδρύματος.
Παιδιά στα ιδρύματα της χώρας μας:
Στη χώρα μας συνεχίζει να παραμένει ένα εκτεταμένο ιδρυματικό σύστημα που συγκροτείται από μεγάλα δημόσια ιδρύματα και πολλά μικρά ιδιωτικά ιδρύματα φιλανθρωπικών φορέων, διεσπαρμένα σε όλη τη χώρα, τα όποια εποπτεύονται από την κοινωνική πρόνοια του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα στο σύστημα φροντίδας των παιδιών με αναπηρίες συνεχίζει να κυριαρχεί ακραίου βαθμού ιδρυματισμός, σε σημείο που να καταργείται κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας και βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και να παρατηρούνται γενικευμένα φαινόμενα ιδρυματικής παραμέλησης και κακοποίησης.
Η περιγραφή της ιδρυματικής καθημερινής ζωής ενός παιδιού, που ακολουθεί στη συνέχεια και είναι αποτέλεσμα παρατήρησης, αφορά στο 2007 σε ένα από τα ιδρύματα της χώρας μας. Η κατάσταση είναι ενδεικτική της καθημερινής ζωής εκατοντάδων άλλων παιδιών με αναπηρίες που ζουν σε ιδρύματα.
Η καθημερινή ζωή ενός παιδιού στο ίδρυμα: (ΣΥΓΚΟΝΙΣΤΙΚΟ!!!)
Ο Νίκος είναι 10 ετών. Έχει σύνδρομο Down. Είναι ένα από τα πιο μικρά παιδιά του ιδρύματος. Εισήχθη σε αυτό σε ηλικία δύο ετών.
Παραμένει σε ένα από τα τέσσερα δωμάτια θαλάμου του ισόγειου, στον οποίο βρίσκονται είκοσι πέντε παιδιά. Το δωμάτιό του, που μοιράζεται με άλλα τέσσερα παιδιά, είναι βαμμένο με άσπρο και πορτοκαλί χρώμα. Οι τοίχοι είναι δίχως κανένα διακοσμητικό στοιχείο, άδειοι. Υπάρχει μόνο ένα παράθυρο με προστατευτικά σίδερα.
Ο Νίκος ξυπνάει στις 7.30 το πρωί. Είναι δεμένος, με μία λωρίδα άσπρου σεντονιού, από το πόδι στο κρεβάτι. Φοράει ένα λερωμένο φαρδύ κοντό μπλε σκούρο ολόσωμο φορμάκι. Στις 8.00 μπαίνουν στο δωμάτιο δύο νοσοκόμες και μία περιθαλπόμενη του ιδρύματος με νοητική καθυστέρηση που τις βοηθάει στις δουλειές. Η μία νοσοκόμα σπρώχνει ένα σιδερένιο καρότσι στο οποίο επάνω είναι τοποθετημένα μπιμπερό και φάρμακα και κάτω μπάμπερς. Η μία κατευθύνεται στον Νίκο με ένα μπιμπερο γάλα. Τον ταΐζει στο κρεβάτι του, δεμένο. Ο Νίκος πίνει γρήγορα, δίχως να παίρνει ανάσα. Κυλάει γάλα από το στόμα στο λαιμό του. Το φορμάκι του λερώνεται. Στη συνέχεια η νοσοκόμα παίρνει από το καρότσι μια πλαστική σύριγγα που βρίσκεται μέσα σε ένα από τα μπουκάλια με σιρόπι. Χρησιμοποιεί την ίδια για την φαρμακοδοσία όλων των παιδιών. Την γεμίζει και πηγαίνει στο Νίκο. Οι κινήσεις προς το παιδί, είναι απότομες. Πιάνει απότομα και με δύναμη τα μάγουλά του και τα πιέζει. Το παιδί ανοίγει το στόμα με έκφραση οδύνης δίχως να αντιδρά. Του αδειάζει το φάρμακο και φεύγει προς ένα άλλο παιδί. Ο Νίκος μένει λερωμένος από το γάλα που έπεσε επάνω του. Ανοίγει το φερμουάρ από το φορμάκι του και προσπαθεί να βγάλει το πάμπερ του. Κατορθώνει να τραβήξει ένα μέρος και το σκίζει σε κομματάκια. Τα βάζει στο στόμα του. Αρχίζει και τα μασάει. Το στόμα του είναι μπουκωμένο.
Μετά από μισή ώρα, στις 11.30 μπαίνει ένας νοσοκόμος στο δωμάτιο. Βλέπει το παιδί και φωνάζει: "Πάλι τα ίδια, θα μας κλείσεις μέσα". Το σφίγγει από τα μάγουλα για να ανοίξει το στόμα του και να τον καθαρίσει. Ο Νίκος αρχίζει να κλαίει.
Στις 12.30 ανοίγει η πόρτα. Μπαίνει μία νοσοκόμα με το σιδερένιο καρότσι μεταφοράς του φαγητού. Στο επάνω ράφι είναι τοποθετημένη μια μεγάλη κατσαρόλα. Δίπλα, σιδερένια πιάτα σερβιρισμένα με φαγητό, όπως και στο κάτω ράφι. Η νοσοκόμα αρχίζει να δίνει τα φάρμακα στα παιδιά. Σε μία κουταλιά φαγητού βάζει τα φάρμακα και τους τα δίνει. Με το ίδιο κουτάλι για όλα. Στη συνέχεια παίρνει ένα πιάτο και αρχίζει το τάισμα του Νίκου. Το παιδί στέκεται όρθιο. Πιάνει το πιάτο με τα χέρια του. Καταπίνει γρήγορα δίχως διάλειμμα. Έπειτα, με μία βρεγμένη μπλούζα του σκουπίζει το στόμα. Στη συνέχεια πάει σε άλλο παιδί. Ο Νίκος συνεχίζει να την κοιτάει.
Στις 13.00 μπαίνει η άλλη νοσοκόμα με την περιθαλπόμενη που την βοηθά. Η νεαρή κοπέλα που έχει νοητική καθυστέρηση αρχίζει να αλλάζει πάμπερς στα παιδιά. Αφού πρώτα λύνει το Νίκο, του βγάζει το φορμάκι. Το παιδί μένει γυμνό, τον αλλάζει και του φοράει πάλι ένα μπλε σκούρο φορμάκι. Τον δένει στη μέση με ένα μακρύ κομμάτι από ένα σκισμένο σεντόνι, για να μην του πέφτει το πάμπερ. Έπειτα του δένει πάλι το πόδι στο κρεβάτι. Μετά ο Νίκος ξαπλώνει και κοιτά επίμονα το ταβάνι.
Στις 16.30 μπαίνει η νοσοκόμα στο δωμάτιο. Είναι η ώρα για το απογευματινό άλλαγμα. Ο Νίκος έχει ξανά λερωθεί. Η νοσηλεύτρια δεν δίνει σημασία σε τι κατάσταση βρίσκεται το παιδί.
Στις 20.20 έρχεται η νοσοκόμα για το βραδινό φαγητό και την φαρμακοδοσία. Ακολουθεί την ίδια διαδικασία όπως το μεσημέρι. Δίνει νερό σε όλα τα παιδιά με το ίδιο μπιμπερό. Τα φώτα του διαδρόμου και του δωματίου δεν σβήνουν. Ο Νίκος και τα άλλα παιδιά παραμένουν κλεισμένα στο δωμάτιο για όλο το βράδυ.
Αυτή είναι η καθημερινή ζωή του Νίκου και πολλών άλλων παιδιών που έχουν την ατυχία να περιθάλπονται στα Ελληνικά ιδρύματα. Δυστυχώς, τα προγράμματα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας, τα οποία έδωσαν την ευκαιρία σε εκατοντάδες πρώην έγκλειστους στα ιδρύματα της χώρα μας να ζήσουν σε κοινοτικές δομές, δεν συμπεριέλαβαν τα ιδρύματα για παιδιά (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων).
Το κείμενο και η περιγραφή της καθημερινής ζωής του Νίκου, αποτελούν αποσπάσματα από επιστημονικό άρθρο, ομάδας κοινωνικών λειτουργών, με τίτλο “Παιδιά με αναπηρίες σε ιδρύματα στην Ελλάδα: Το φαινόμενο της παραμέλησης και κακοποίησης από το θεσμό” (Χ. Ασημόπουλος, Μ. Μαργαριτίδου, Α. Μαυρομάτη, Μ. Παρασχάκη, Ι. Ψαρά), το οποίο θα δημοσιευθεί σύντομα στο περιοδικό Κοινωνική Εργασία (Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών).
Το 2005 η Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις επιπτώσεις του ιδρυματισμού στα παιδιά και τις σύγχρονες αποδεκτές αρχές φροντίδας τους, όσο και την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών του Ανθρώπου, υιοθέτησε την "Σύσταση προς τα κράτη μέλη σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα". Σε αυτήν, αναφέρεται ρητά ότι η τοποθέτηση των παιδιών σε ιδρύματα θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση. Ότι θα πρέπει όταν αυτό συμβαίνει τα παιδιά στα ιδρύματα να μεγαλώνουν με αξιοπρέπεια, στις καλύτερες δυνατές συνθήκες, χωρίς να περιθωριοποιούνται και με πρωταρχικό στόχο την επιτυχή κοινωνική τους επανένταξη το συντομότερο δυνατόν. Ειδικότερα, τονίζεται ότι θα πρέπει να δίνεται η απαιτούμενη σημασία στις ειδικές ανάγκες των παιδιών με αναπηρία χωρίς ίχνος διάκρισης. Επίσης, αναφέρεται μεταξύ άλλων ρητά το δικαίωμα των παιδιών στην διατήρηση των οικογενειακών και κοινωνικών δεσμών, το δικαίωμα της υψηλής ποιοτικά ιατρικής φροντίδας προσαρμοσμένης στις ανάγκες και την ευημερία τους και το δικαίωμα του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας για συνθήκες ανθρώπινης και μη υποτιμητικής μεταχείρισης. Ειδικότερα, το τελευταίο αφορά στην προστασία των παιδιών από σωματική και ψυχολογική κακοποίηση, ταπεινωτική συμπεριφορά, κακομεταχείριση ή καθημερινή βία. Επιπλέον στην Σύσταση συμπεριλαμβάνονται κατευθυντήριες οδηγίες και προδιαγραφές ποιότητας. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο χώρος τοποθέτησης πρέπει να βρίσκεται κοντά στο οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού, η μονάδα φιλοξενίας πρέπει να είναι μικρής κλίμακας, ώστε να παρέχει μία όσο το δυνατόν πιο οικογενειακή ατμόσφαιρα, καθώς και ότι η ψυχοπαιδαγωγική στρατηγική πρέπει να στοχεύει στην ανάπτυξη του παιδιού, διατηρώντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επαφή με το δίκτυο της κοινοτικής ζωής εκτός ιδρύματος.
Παιδιά στα ιδρύματα της χώρας μας:
Στη χώρα μας συνεχίζει να παραμένει ένα εκτεταμένο ιδρυματικό σύστημα που συγκροτείται από μεγάλα δημόσια ιδρύματα και πολλά μικρά ιδιωτικά ιδρύματα φιλανθρωπικών φορέων, διεσπαρμένα σε όλη τη χώρα, τα όποια εποπτεύονται από την κοινωνική πρόνοια του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα στο σύστημα φροντίδας των παιδιών με αναπηρίες συνεχίζει να κυριαρχεί ακραίου βαθμού ιδρυματισμός, σε σημείο που να καταργείται κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας και βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και να παρατηρούνται γενικευμένα φαινόμενα ιδρυματικής παραμέλησης και κακοποίησης.
Η περιγραφή της ιδρυματικής καθημερινής ζωής ενός παιδιού, που ακολουθεί στη συνέχεια και είναι αποτέλεσμα παρατήρησης, αφορά στο 2007 σε ένα από τα ιδρύματα της χώρας μας. Η κατάσταση είναι ενδεικτική της καθημερινής ζωής εκατοντάδων άλλων παιδιών με αναπηρίες που ζουν σε ιδρύματα.
Η καθημερινή ζωή ενός παιδιού στο ίδρυμα: (ΣΥΓΚΟΝΙΣΤΙΚΟ!!!)
Ο Νίκος είναι 10 ετών. Έχει σύνδρομο Down. Είναι ένα από τα πιο μικρά παιδιά του ιδρύματος. Εισήχθη σε αυτό σε ηλικία δύο ετών.
Παραμένει σε ένα από τα τέσσερα δωμάτια θαλάμου του ισόγειου, στον οποίο βρίσκονται είκοσι πέντε παιδιά. Το δωμάτιό του, που μοιράζεται με άλλα τέσσερα παιδιά, είναι βαμμένο με άσπρο και πορτοκαλί χρώμα. Οι τοίχοι είναι δίχως κανένα διακοσμητικό στοιχείο, άδειοι. Υπάρχει μόνο ένα παράθυρο με προστατευτικά σίδερα.
Ο Νίκος ξυπνάει στις 7.30 το πρωί. Είναι δεμένος, με μία λωρίδα άσπρου σεντονιού, από το πόδι στο κρεβάτι. Φοράει ένα λερωμένο φαρδύ κοντό μπλε σκούρο ολόσωμο φορμάκι. Στις 8.00 μπαίνουν στο δωμάτιο δύο νοσοκόμες και μία περιθαλπόμενη του ιδρύματος με νοητική καθυστέρηση που τις βοηθάει στις δουλειές. Η μία νοσοκόμα σπρώχνει ένα σιδερένιο καρότσι στο οποίο επάνω είναι τοποθετημένα μπιμπερό και φάρμακα και κάτω μπάμπερς. Η μία κατευθύνεται στον Νίκο με ένα μπιμπερο γάλα. Τον ταΐζει στο κρεβάτι του, δεμένο. Ο Νίκος πίνει γρήγορα, δίχως να παίρνει ανάσα. Κυλάει γάλα από το στόμα στο λαιμό του. Το φορμάκι του λερώνεται. Στη συνέχεια η νοσοκόμα παίρνει από το καρότσι μια πλαστική σύριγγα που βρίσκεται μέσα σε ένα από τα μπουκάλια με σιρόπι. Χρησιμοποιεί την ίδια για την φαρμακοδοσία όλων των παιδιών. Την γεμίζει και πηγαίνει στο Νίκο. Οι κινήσεις προς το παιδί, είναι απότομες. Πιάνει απότομα και με δύναμη τα μάγουλά του και τα πιέζει. Το παιδί ανοίγει το στόμα με έκφραση οδύνης δίχως να αντιδρά. Του αδειάζει το φάρμακο και φεύγει προς ένα άλλο παιδί. Ο Νίκος μένει λερωμένος από το γάλα που έπεσε επάνω του. Ανοίγει το φερμουάρ από το φορμάκι του και προσπαθεί να βγάλει το πάμπερ του. Κατορθώνει να τραβήξει ένα μέρος και το σκίζει σε κομματάκια. Τα βάζει στο στόμα του. Αρχίζει και τα μασάει. Το στόμα του είναι μπουκωμένο.
Μετά από μισή ώρα, στις 11.30 μπαίνει ένας νοσοκόμος στο δωμάτιο. Βλέπει το παιδί και φωνάζει: "Πάλι τα ίδια, θα μας κλείσεις μέσα". Το σφίγγει από τα μάγουλα για να ανοίξει το στόμα του και να τον καθαρίσει. Ο Νίκος αρχίζει να κλαίει.
Στις 12.30 ανοίγει η πόρτα. Μπαίνει μία νοσοκόμα με το σιδερένιο καρότσι μεταφοράς του φαγητού. Στο επάνω ράφι είναι τοποθετημένη μια μεγάλη κατσαρόλα. Δίπλα, σιδερένια πιάτα σερβιρισμένα με φαγητό, όπως και στο κάτω ράφι. Η νοσοκόμα αρχίζει να δίνει τα φάρμακα στα παιδιά. Σε μία κουταλιά φαγητού βάζει τα φάρμακα και τους τα δίνει. Με το ίδιο κουτάλι για όλα. Στη συνέχεια παίρνει ένα πιάτο και αρχίζει το τάισμα του Νίκου. Το παιδί στέκεται όρθιο. Πιάνει το πιάτο με τα χέρια του. Καταπίνει γρήγορα δίχως διάλειμμα. Έπειτα, με μία βρεγμένη μπλούζα του σκουπίζει το στόμα. Στη συνέχεια πάει σε άλλο παιδί. Ο Νίκος συνεχίζει να την κοιτάει.
Στις 13.00 μπαίνει η άλλη νοσοκόμα με την περιθαλπόμενη που την βοηθά. Η νεαρή κοπέλα που έχει νοητική καθυστέρηση αρχίζει να αλλάζει πάμπερς στα παιδιά. Αφού πρώτα λύνει το Νίκο, του βγάζει το φορμάκι. Το παιδί μένει γυμνό, τον αλλάζει και του φοράει πάλι ένα μπλε σκούρο φορμάκι. Τον δένει στη μέση με ένα μακρύ κομμάτι από ένα σκισμένο σεντόνι, για να μην του πέφτει το πάμπερ. Έπειτα του δένει πάλι το πόδι στο κρεβάτι. Μετά ο Νίκος ξαπλώνει και κοιτά επίμονα το ταβάνι.
Στις 16.30 μπαίνει η νοσοκόμα στο δωμάτιο. Είναι η ώρα για το απογευματινό άλλαγμα. Ο Νίκος έχει ξανά λερωθεί. Η νοσηλεύτρια δεν δίνει σημασία σε τι κατάσταση βρίσκεται το παιδί.
Στις 20.20 έρχεται η νοσοκόμα για το βραδινό φαγητό και την φαρμακοδοσία. Ακολουθεί την ίδια διαδικασία όπως το μεσημέρι. Δίνει νερό σε όλα τα παιδιά με το ίδιο μπιμπερό. Τα φώτα του διαδρόμου και του δωματίου δεν σβήνουν. Ο Νίκος και τα άλλα παιδιά παραμένουν κλεισμένα στο δωμάτιο για όλο το βράδυ.
Αυτή είναι η καθημερινή ζωή του Νίκου και πολλών άλλων παιδιών που έχουν την ατυχία να περιθάλπονται στα Ελληνικά ιδρύματα. Δυστυχώς, τα προγράμματα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας, τα οποία έδωσαν την ευκαιρία σε εκατοντάδες πρώην έγκλειστους στα ιδρύματα της χώρα μας να ζήσουν σε κοινοτικές δομές, δεν συμπεριέλαβαν τα ιδρύματα για παιδιά (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων).
Το κείμενο και η περιγραφή της καθημερινής ζωής του Νίκου, αποτελούν αποσπάσματα από επιστημονικό άρθρο, ομάδας κοινωνικών λειτουργών, με τίτλο “Παιδιά με αναπηρίες σε ιδρύματα στην Ελλάδα: Το φαινόμενο της παραμέλησης και κακοποίησης από το θεσμό” (Χ. Ασημόπουλος, Μ. Μαργαριτίδου, Α. Μαυρομάτη, Μ. Παρασχάκη, Ι. Ψαρά), το οποίο θα δημοσιευθεί σύντομα στο περιοδικό Κοινωνική Εργασία (Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών).
Παιδιά που μεγάλωσαν χωρίς τους γονείς τους
Του Νικου Κιαου
Δεν είναι εύκολο να μιλάει κανείς για τον εαυτό του. Είμαι όμως μια από τις πολλές περιπτώσεις παιδιών που μεγάλωσαν χωρίς τους γονείς τους. Οι γονείς μου πιάστηκαν το 1946. Ήμουν τότε τριών χρονών, στη Νάουσα, κι έμεινα στα χέρια των συγγενών. Από μια μεγάλη οικογένεια, ένα μεγάλο σπίτι, απομείναμε μόνο η γιαγιά από τη μάνα μου, η θεία μου η Κατερίνη και εγώ. Οι υπόλοιποι, σκορπισμένοι εντός και εκτός Ελλάδος. Η μάνα μου πιάστηκε, βασανίστηκε, απέβαλε και μετά στις φυλακές: Κάστορος, Αβέρωφ, Θεμιστοκλέους, Νέες Φυλακές στη Θεσσαλονίκη. Τον πατέρα μου τον πιάνουν, περνάει δίκη, όπου πήγαν να τον κατηγορήσουν για δήθεν συνεργάτη των Βουλγάρων, αθωώνεται, μετά βασανιστήρια, Φολέγανδρος, τρία χρόνια Μακρόνησος, Αϊ-Στράτης. Τα αδέλφια της μάνας μου: Ο μικρότερος, αντάρτης στον ΕΛΑΣ, μετά στον ΔΣΕ και με την ήττα στην αναγκαστική υπερορία. Ήρθε στην Αθήνα μετά το 1977. Ο άλλος αδελφός στη Βουδαπέστη, πήγε το 1936 να σπουδάσει κτηνίατρος, έμεινε, και ήρθε στην Ελλάδα το 1955. Μια αδελφή στη Θεσσαλονίκη και μια στην Αθήνα, που δεν μπορούσαν να έρθουν στη Νάουσα. Ο παππούς (δάσκαλος κι αυτός όπως και η μάνα μου), αναγκαστικά στη Θεσσαλονίκη --έχει ενδιαφέρον η διαδρομή του: βασιλικός στις αρχές του αιώνα, πήρε μέρος σε όλους τους πολέμους, φρούραρχος Βεροίας στον πόλεμο του ’40, μετά λαϊκός δικαστής στη Νάουσα· τελικά τον εκτοπίσανε, ουσιαστικά, στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου και επέστρεψε το 1950.
Ζήσαμε τον Εμφύλιο, στις πιο σκληρές του στιγμές, μέσα στην πόλη: στρατός, χωροφύλακες, αντάρτες, πόλεμος, φωτιές, να καίγονται σπίτια, οι σφαίρες να περνούν πάνω από τα κεφάλια, όλμοι, πολυβόλα, και ξανά φωτιές -- μου ’χει μείνει αυτή η εικόνα, ότι ο πόλεμος είναι φωτιές, να καίγονται δίπλα σου σπίτια. Κι εμείς τα παιδιά, τεσσάρων, πέντε, έξι χρονών, να παίζουμε στο δρόμο με το δυναμίτη, με το μπαρούτι. Αυτά ήταν τα παιχνίδια μας.
Τον χειμώνα του 1949 περνάνε για τελευταία φορά οι αντάρτες, παραλίγο να με πάρουν κι εμένα μαζί τους. Αλλά όπως ήμουν αδύνατος, είχα αδενοπάθεια, φοβήθηκαν μην πεθάνω στο βουνό και δεν με πήραν. Τον ίδιο χειμώνα έρχομαι στην Αθήνα να δω τη μάνα μου, στις Φυλακές Αβέρωφ. Θυμάμαι την αυλή που βλέπαμε μέσα από το διάδρομο, τις άλλες συγκρατούμενες, τις καλόγριες που μερικές μ’ αγκαλιάζανε, τα άλλα παιδιά που πηγαίναν να δουν τις μανάδες τους.
Το 1952, στη Θεσσαλονίκη, γίνεται η αναθεώρηση της δίκης της μάνας μου. Ήταν κι άλλοι Ναουσαίοι συγκατηγορούμενοι, και βγαίνουν όλοι. Άρχισε τότε μια καινούργια ζωή για μένα: μπορούσα, επιτέλους, και φώναζα κι εγώ, όπως οι συμμαθητές, οι φίλοι, οι παρέα μου, «μάμα!» -- έτσι λέγαμε στη Νάουσα τη μάνα.
Το 1953, σε ηλικία δέκα χρονών, πάμε με τη μάνα μου στον Αϊ Στράτη, να δούμε τον πατέρα μου. Μού είπαν: «Αυτός είναι ο πατέρας σου»… Στο σπίτι που είχαμε νοικιάσει για το καλοκαίρι, νέοι άνθρωποι καθώς ήταν (η μάνα μου 39, ο πατέρας μου 41), τι πιο φυσιολογικό, μετά από τόσα χρόνια, να προσπαθούν να απομονωθούν κάπου, να βρεθούν ερωτικά. Κι εγώ φώναζα: -- Θα πάω στη Νάουσα, να πω του παππού ότι η μαμά… Ήταν για μένα ένας ξένος. Ο πατέρας μ’ αγκάλιασε, αισθάνθηκα σιγά σιγά ότι έχω έναν άνθρωπο δικό μου, άρχισε να μου δείχνει τα βράδια τα αστέρια --ήταν φυσικός--, μου ονομάτιζε τους αστερισμούς.
Ήμουν έντεκα χρονών το 1954 όταν με κάλεσαν στην Ασφάλεια. Κι ακούω τον διοικητή Ασφαλείας Ναούσης να λέει: --Φέρτε το φάκελο του μικρού Κιάου. Δεν πολυκαταλάβαινα, αλλά αυτό που ενδιέφερε τον ασφαλίτη ήταν πού έβρισκα χρήματα κι έστελνα στον πατέρα μου στην εξορία. Προφανώς, η μάνα μου, η θεία μου και η γιαγιά μου βάζαν το όνομά μου, για να βλέπει ο πατέρας μου το όνομα του παιδιού του -- κι έτσι είχα φάκελο σε ηλικία δώδεκα χρονών.
Η θεία μου η Μαριγούλα, η φίλη της Έλλης Φαρσακίδη, από τη Θεσσαλονίκη γύρω στο 1953-54 είχε στείλει ένα πατίνι δώρο, πατίνι όμως εκπληκτικό για την εποχή, με ρόδες και ακτίνες. Μέχρι τότε κάναμε με ρουλεμάν, πιο απλά πράγματα και μόνο στο χώμα. Αυτό το πατίνι ήταν ο θρίαμβος όχι μόνο ο δικός μου, αλλά της γειτονιάς ολόκληρης. Έχει μείνει ακόμα στη μνήμη των φίλων και της παρέας!
Ξαναπήγα στον Αϊ-Στράτη το 1955, χωρίς τη μάνα μου. Τότε έζησα μέσα στο στρατόπεδο, με τον πατέρα μου, ο οποίος για λίγους μήνες ήρθε με άδεια στη Νάουσα, αλλά τον ξαναπιάσαν και τον ξαναστείλαν πίσω. Και το 1957 μεταναστεύουμε όλοι στην Αθήνα, γιατί έρχεται ο πατέρας μου με άδεια από τον Αϊ Στράτη και αρχίζει η ζωή ξανά από το μηδέν. Το αστείο είναι ότι το σπίτι που μέναμε, στην οδό Κωλέτη, το επισκέφθηκαν ύστερα από χρόνια τα παιδιά μου, ως μπαρ που λειτουργούσε πια.
Η μάνα μου δούλευε κάνοντας φροντιστήρια, αφού δεν υπήρχε περίπτωση να διοριστεί σαν δασκάλα. Μεταξύ των μαθητών της ήταν ο Ηλίας Νικολακόπουλος, τον προγύμναζε για τις εισαγωγικές του Γυμνασίου, και μπήκε από τους πρώτους στο Βαρβάκειο. Μαθήματα έκανε και ο πατέρας μου, καθώς δεν ήταν δυνατόν να διοριστεί κανένας από όσους «εξυγιάνθηκαν» από το δημόσιο το 1946. Μεταξύ των μαθητών του ήταν και ο Δημήτρης Πλουμπίδης. Αργότερα, ως φοιτητής επί πτυχίω, άρχισα κι εγώ τα φροντιστήρια. Δεν υπήρχε άλλη διέξοδος.
Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε μέχρι την πτώση της δικτατορίας. Μέχρι το 1967 βελτιώνονται βέβαια σιγά σιγά τα πράγματα, αλλά ο αποκλεισμός των κομμουνιστών, των αριστερών συνεχιζόταν. Ουσιαστικά, ο Εμφύλιος τελειώνει μόνο το 1974. Με την πτώση της Χούντας κλείνει ένας κύκλος και για τη δική μου οικογένεια, αφού επισκέφτηκα κι εγώ ως κρατούμενος τη Γυάρο, ενώ είχαν προηγηθεί ο πατέρας μου, η μάνα μου και ο πεθερός μου, ο Παντελής Δημάκος.
ΠΗΓΗ:http://www.avgi.gr
Άγιος Στυλιανός δημοτικο βρεφοκομειο Θεσσαλονικης
Ο Άγιος Στυλιανός ως Δημοτικό Ίδρυμα
Τον Ιούνιο του 1938 με το υπ.αριθμ. 71030/38 έγγραφο προς το δήμο Θεσσαλονίκης το Υπουργείο Κρατικής Υγιεινής και Αντιλήψεως, γνωστοποίησε τον τερματισμό της οικονομικής στήριξης προς το βρεφοκομείο, με την αιτιολογία ότι το ίδρυμα δεν ανταποκρινόταν στον προορισμό του. Σκόπευε δε να προβεί στη διάλυση του Βρεφοκομείου και στην ίδρυση ενός καινούργιου που θα εξυπηρετούσε καλύτερα τις ανάγκες της πόλης.
Για την αποσόβηση αυτού του κινδύνου παρενέβη ο Δήμος Θεσσαλονίκης επί δημαρχίας Κωνσταντίνου Μερκούριου με απόφαση της διοικούσης Επιτροπής του Δήμου βάσει της οποίας ανέλαβε την δαπάνη συντήρησης του Βρεφοκομείου μέχρι να ιδρυθεί νέο.
Το διοικητικό Συμβούλιο του Βρεφοκομείου παραιτήθηκε και η Γενική Διοίκηση Μακεδονίας κάλεσε το Δήμο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη συγκρότηση νέας διοίκησης.
Τα πρώτα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής που ορίστηκαν με μυστική ψηφοφορία ήταν:
Αθανάσιος Μεϊμαρίτης,Στέφανος Τάττης,
Θρασύβουλος Μαργαρίτης,
Αντίγονος Χατζηγεωργίου.
Αθανάσιος Μεϊμαρίτης,Στέφανος Τάττης,
Θρασύβουλος Μαργαρίτης,
Αντίγονος Χατζηγεωργίου.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επικυρώθηκε, ενώ αργότερα εγκρίθηκε ο πρώτος κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού πλέον Βρεφοκομείου «Άγιος Στυλιανός». Ο κανονισμός προέβλεπε ότι «.
.Είναι αξιοσημείωτο ότι η πολιτεία 60 χρόνια μετά όχι μόνο δεν ίδρυσε νέο Βρεφοκομείο, όπως έκρινε ότι έπρεπε να γίνει, αλλά και την μέριμνα για τον Άγιο Στυλιανό που εξυπηρετεί όλη την Μακεδονία και τη Θράκη την άφησε στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στην εθελοντική προσφορά των δημοτών της πόλης.
.Είναι αξιοσημείωτο ότι η πολιτεία 60 χρόνια μετά όχι μόνο δεν ίδρυσε νέο Βρεφοκομείο, όπως έκρινε ότι έπρεπε να γίνει, αλλά και την μέριμνα για τον Άγιο Στυλιανό που εξυπηρετεί όλη την Μακεδονία και τη Θράκη την άφησε στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στην εθελοντική προσφορά των δημοτών της πόλης.
-Έκτοτε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης διατηρεί την ιδιότητα του προέδρου του ιδρύματος.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τα μέσα που διέθετε προσπάθησε να ανταποκριθεί στα νέα του καθήκοντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Στα τέλη του 1940 η κατάσταση που επικρατούσε ήταν τραγική.
Ο αριθμός των νεαρών τροφίμων είχε αυξηθεί πολύ καθώς τα τέκνα των αγνοουμένων και νεκρών στρατιωτών έβρισκαν προστασία στο ίδρυμα. Τον πρώτο χρόνο της Γερμανικής κατοχής το 1941 παρατηρήθηκε αύξηση της θνησιμότητας των τροφίμων. Το γεγονός αυτό δεν εκπλήσσει βέβαια δεδομένου ότι η αύξηση του αριθμού των θανάτων αποτελούσε γενικότερο φαινόμενο της Ελλάδας στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής. Παράλληλα το Βρεφοκομείο βρισκόταν σε οικονομική καχεξία. Αντιμετώπιζε μεγάλα οικονομικά προβλήματα καθώς έλλειπαν βασικά είδη διατροφής, φάρμακα, βιταμίνες, κατάσταση που αποτελούσε γενικότερο φαινόμενο στα χρόνια της κατοχής.
Στα τέλη του 1940 η κατάσταση που επικρατούσε ήταν τραγική.
Ο αριθμός των νεαρών τροφίμων είχε αυξηθεί πολύ καθώς τα τέκνα των αγνοουμένων και νεκρών στρατιωτών έβρισκαν προστασία στο ίδρυμα. Τον πρώτο χρόνο της Γερμανικής κατοχής το 1941 παρατηρήθηκε αύξηση της θνησιμότητας των τροφίμων. Το γεγονός αυτό δεν εκπλήσσει βέβαια δεδομένου ότι η αύξηση του αριθμού των θανάτων αποτελούσε γενικότερο φαινόμενο της Ελλάδας στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής. Παράλληλα το Βρεφοκομείο βρισκόταν σε οικονομική καχεξία. Αντιμετώπιζε μεγάλα οικονομικά προβλήματα καθώς έλλειπαν βασικά είδη διατροφής, φάρμακα, βιταμίνες, κατάσταση που αποτελούσε γενικότερο φαινόμενο στα χρόνια της κατοχής.
Στα τέλη του 1943 ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός άρχισε να χορηγεί είδη διατροφής και φαρμάκων προς ανακούφιση των τροφίμων. Το πρώτο κιόλας διάστημα της κατοχής αποφασίστηκε να μεταστεγαστεί το ίδρυμα στο επιταγμένο 2Ο δεκατάξιο κοινοτικό Ισραηλιτικό σχολείο της 1ης εκπαιδευτικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης, την επονομαζόμενη σχολή «Καζές».
Στην διάρκεια της κατοχής ξεκίνησαν προσπάθειες για την ίδρυση και έναρξη λειτουργίας Νηπιαγωγείου μέσα στις εγκαταστάσεις του Βρεφοκομείου για παιδιά νηπιακής ηλικίας. Αργότερα το 1947 με αίτησή του προς τον Υπουργό Βορείου Ελλάδος ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Χρ.Κωνσταντίνου – με την ιδιότητα του ως προέδρου του Αδελφάτου του Βρεφοκομείου – ζήτησε να εγκριθεί η σύσταση μονοταξίου Δημοτικού Σχολείου για την φοίτηση σε αυτό των τροφίμων του Βρεφοκομείου, που είχαν συμπληρώσει το 5ο έτος της ηλικίας τους. Ικανοποιώντας το παραπάνω αίτημα ο Υπουργός Βορείου Ελλάδος, ενέκρινε την ίδρυση μονοταξίου Δημοτικού Σχολείου στις εγκαταστάσεις του Βρεφοκομείου.
Μετά τον τερματισμό του Β΄Παγκοσμίου πολέμου το βρεφοκομείο δέχτηκε την οικονομική ενίσχυση της ΟΥΝΡΡΑ,
βοήθεια σημαντική για την βελτίωση της κατάστασης του ιδρύματος. Το κτίριο όπου στεγαζόταν το Ίδρυμα δεν ήταν ο ιδανικός χώρος για τη στέγαση ενός Βρεφοκομείου όπως επανειλημμένως είχε επισημανθεί σε εκθέσεις ειδικών. Πιο συγκεκριμένα ο χώρος δεν επαρκούσε, ενώ λόγω της κακής κατασκευής του κτιρίου στο εσωτερικό του το Χειμώνα επικρατούσε ψύχος ενώ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού παρατηρούταν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Το Βρεφοκομείο στεγαζόταν σε χώρο που βρισκόταν εκτός πόλεως και σχετικά απομονωμένος. Βέβαια ήταν αρκετά καλός για τις συνθήκες της εποχής. Αυτό όμως δεν εμπόδιζε να καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια βελτίωσης των χώρων του Βρεφοκομείου με τη εκτέλεση συγκεκριμένων έργων ιδιαίτερα κατά την δεκαετία του 1950 όταν η γενικότερη οικονομική κατάσταση ήταν καλύτερη.
βοήθεια σημαντική για την βελτίωση της κατάστασης του ιδρύματος. Το κτίριο όπου στεγαζόταν το Ίδρυμα δεν ήταν ο ιδανικός χώρος για τη στέγαση ενός Βρεφοκομείου όπως επανειλημμένως είχε επισημανθεί σε εκθέσεις ειδικών. Πιο συγκεκριμένα ο χώρος δεν επαρκούσε, ενώ λόγω της κακής κατασκευής του κτιρίου στο εσωτερικό του το Χειμώνα επικρατούσε ψύχος ενώ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού παρατηρούταν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Το Βρεφοκομείο στεγαζόταν σε χώρο που βρισκόταν εκτός πόλεως και σχετικά απομονωμένος. Βέβαια ήταν αρκετά καλός για τις συνθήκες της εποχής. Αυτό όμως δεν εμπόδιζε να καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια βελτίωσης των χώρων του Βρεφοκομείου με τη εκτέλεση συγκεκριμένων έργων ιδιαίτερα κατά την δεκαετία του 1950 όταν η γενικότερη οικονομική κατάσταση ήταν καλύτερη.
Οι προσπάθειες για την εξεύρεση άλλου καταλληλότερου χώρου άρχισαν πολλά χρόνια νωρίτερα. Άκαρπες απέβησαν οι προσπάθειες για την αγορά του οικήματος όπου στεγαζόταν τότε – στην οδό Δημοκρατίας 52 – καθώς δεν επιτεύχθηκε συμβιβασμός για μείωση της τιμής με την προσφυγική τράπεζα στην οποία ανήκε το οίκημα. Στην συνέχεια εξετάστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο το ενδεχόμενο ανεγέρσεως οικήματος «επί του οικοπέδου των Χορτατζήδων δωρηθέντος εις ημάς παρά του αειμνήστου Πεντζίκη».
Το Διοικητικό Συμβούλιο τόνιζε την επιτακτική ανάγκη απόκτησης ιδιωτικού χώρου, επεσήμανε δε ότι περίπτωση έξωσης από το οίκημα όπου στεγαζόταν το ίδρυμα τότε θα σήμαινε την διάλυση του σωματείου. Τελικά το Ίδρυμα πούλησε το 1958 το οικόπεδο ση θέση Χορτατζήδες, έκτασης 2475m2, στο Βασιλικό Εθνικό Ίδρυμα. Το ποσό των 400.000 δρχ που συγκεντρώθηκε απ’αυτήν την εκποίηση αποφασίστηκε να διατεθεί για την ανέγερση νέου Δημοτικού Βρεφοκομείου. Για τον σκοπό αυτό αγοράστηκε τον Μάρτιο του 1958 από την Υπηρεσία Διαχείρισης Μουσουλμανικών Κτημάτων Θεσσαλονίκης νέα έκταση 12.712,50 m2 «εκ της ανταλλαξίμου περιουσίας του πρώην φυτωρίου «Αμπέλου» όπισθεν της βίλλας Ριτς». (Σημερινός Δημοτικός Παιδικός Σταθμός)
Οι εργασίες ανοικοδόμησης του κτιρίου του νέου Βρεφοκομείου άρχισαν την 1η Ιουλίου 1963 λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων.Διεκόπησαν όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα στις 9 Δεκεμβρίου 1963. Στη συνέχεια το Ίδρυμα επιδόθηκε σε μια αγωνιώδη προσπάθεια εξεύρεσης πόρων για την συνέχεια των εργασιών. Απευθύνθηκε σε υπουργεία, φιλανθρωπικές οργανώσεις, απέστειλε επιστολές σε τράπεζες, συνδέσμους Δήμων και Κοινοτήτων, ιδιώτες, Οργανισμούς, ενώ διενεργήθηκε έρανος από τους φίλους του Βρεφοκομείου.
Οι εργασίες ανοικοδόμησης του κτιρίου του νέου Βρεφοκομείου άρχισαν την 1η Ιουλίου 1963 λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων.Διεκόπησαν όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα στις 9 Δεκεμβρίου 1963. Στη συνέχεια το Ίδρυμα επιδόθηκε σε μια αγωνιώδη προσπάθεια εξεύρεσης πόρων για την συνέχεια των εργασιών. Απευθύνθηκε σε υπουργεία, φιλανθρωπικές οργανώσεις, απέστειλε επιστολές σε τράπεζες, συνδέσμους Δήμων και Κοινοτήτων, ιδιώτες, Οργανισμούς, ενώ διενεργήθηκε έρανος από τους φίλους του Βρεφοκομείου.
Σύμφωνα με την Α.Μπρούσκου, «…στα μέσα της δεκαετίας του ’60 θεμελιώθηκε ένα νέο κτίριο του Βρεφοκομείου σε ιδιόκτητο του οικόπεδο 11 στρεμμάτων στο πανόραμα Θεσσαλονίκης…
.στα τέλη της δεκαετίας του ’70 το κτίριο δεν είχε ακόμη αποπερατωθεί για λόγους αδιευκρίνιστους στο κοινό…» και καταλήγει «…το κτίριο ιδιοκτησίας του Βρεφοκομείου στο Πανόραμα, χρησιμοποιείται πλέον ως Δημοτικός Βρεφονηπιακός σταθμός.»
.στα τέλη της δεκαετίας του ’70 το κτίριο δεν είχε ακόμη αποπερατωθεί για λόγους αδιευκρίνιστους στο κοινό…» και καταλήγει «…το κτίριο ιδιοκτησίας του Βρεφοκομείου στο Πανόραμα, χρησιμοποιείται πλέον ως Δημοτικός Βρεφονηπιακός σταθμός.»
Τέλος σημειώνεται ότι σύμφωνα με απόφαση του Αδελφάτου στις 22.5.1982 ιδρύθηκε Βρεφονηπιακός σταθμός μέσα στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος διευρύνοντας ακόμη περισσότερο το κοινωφελές έργο του «Αγίου Στυλιανού.»
Το βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός εξακολουθεί να στεγάζεται μέχρι και σήμερα από το 1941 σε οίκημα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, στην πρώην σχολή «Καζές».
Εξακολουθεί να λειτουργεί εδώ και 106 χρόνια περίπου προσφέροντας μεγάλης σημασίας κοινωφελές έργο στην κοινωνία της πόλης. Αυτό το έργο είναι δύσκολο να αποτιμηθεί σε όλες του τις διαστάσεις καθώς αποτελεί προσφορά αγάπης σε μικρά παιδιά, προσφορά ελπίδας αλλά και της δυνατότητας να ζήσουν μια καλύτερη ζωή.
Ασκήσεις για καλύτερο σεξ
Όλοι γνωρίζουμε τα σημαντικά οφέλη της γυμναστικής στην υγεία μας –πόσο βελτιώνει, δηλαδή, η άσκηση την κυκλοφορία του αίματος, δυναμώνοντας την καρδιά και προσθέτοντάς μας χρόνια ζωής. Θα εκτιμήσετε, όμως, περισσότερο την γυμναστική, μαθαίνοντας ένα ακόμα σημαντικό της πλεονέκτημα: Την βελτίωση της σεξουαλική ζωής. Πώς; Καταρχήν, λέει έρευνα του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας, η άσκηση μας κάνει να αισθανόμαστε πιο sexy. Άτομα με καλύτερη φυσική κατάσταση, τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, δηλώνουν ότι έχουν μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία από άτομα που δεν ασκούνται.
Ασκήσεις Kegel
Όταν ο γυναικολόγος δρ. Arnold Kegel, σχεδόν εξήντα χρόνια πριν, έβρισκε λύση για το πρόβλημα της ακράτειας είχε στην πραγματικότητα μόλις βρει το μυστικό για να απογειώσουν, άνδρες και γυναίκες, τις σεξουαλικές τους επιδόσεις. Το όνομα αυτού; Ασκήσεις Kegel. Σκοπός τους; Να γυμνάσουν τους «μυς του σεξ», ώστε το σεξ να είναι πιο απολαυστικό και να διαρκεί περισσότερο. Πώς; Οι ασκήσεις Kegel γυμνάζουν ουσιαστικά του ηβοκοκκυγικούς μυς –αυτούς που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να διακόψουμε την ούρηση. Η άσκηση, δηλαδή, πραγματοποιείται με συστολές αυτών των μυών για πέντε δευτερόλεπτα –φανταστείτε πως θέλετε να ουρήσετε και πρέπει να κρατηθείτε. Επαναλάβετε τις συστολές δέκα με είκοσι φορές, σταματήστε και συνεχίστε κάποια άλλη ώρα της ημέρας. Οι ειδικοί λένε ότι θα δείτε διαφορά στον πρώτο μήνα.
Το «καλό» με τις ασκήσεις Kegel είναι ότι μπορούμε να τις πραγματοποιήσουμε σχεδόν πάντα και παντού –καθώς και κατά την διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Το δεύτερο καλό, που τελικά πετυχαίνουν στις γυναίκες, είναι να δυναμώνουν τους μυς του κόλπου ώστε να μπορούν αυτές να τους ελέγχουν καλύτερα και να φτάνουν σε οργασμό, ενώ οι άνδρες καταφέρνουν να συστέλλουν τους ηβοκοκκυγικούς μυς και στην συνέχεια να τους χαλαρώνουν ώστε να δυναμώνουν την στύση τους και να καθυστερούν την εκσπερμάτιση. Μέρος της πρακτικής Kegel έχουν γίνει, τα τελευταία χρόνια, και κάποιες ακόμα ασκήσεις που δυναμώνουν την λεκάνη, οι οποίες μας βοηθούν να κάνουμε καλύτερα ανοίγματα αλλά και να αναπνέουμε πιο σωστά. Μάθετε περισσότερα για την πρακτική Kegel εδώ.
Στατικές ασκήσεις για άνδρες Push-ups: Η personal trainer πολλών Αμερικανών celebrities, Cynthia Conde, εξηγεί ότι οι περισσότεροι άνδρες, οι οποίοι είναι κατά κανόνα πιο βαριοί από τις συντρόφους τους, συχνά δυσκολεύονται να στηριχθούν στην ιεραποστολική στάση του σεξ, η οποία μοιάζει με ασκήσεις push-ups. Η ίδια λέει πως «το να μπορεί ένας άνδρας να στηρίζεται για αρκετή ώρα σε μία θέση που θυμίζει push ups, δεν απαιτεί μόνο γερούς μυς -ιδιαίτερα στο στήθος, τους ώμους και τους τρικέφαλους- αλλά και αρκετή μυϊκή αντοχή.» Προτείνει, λοιπόν, στους άνδρες να εξασκηθούν στα push ups, και μάλιστα πάνω σε επιφάνεια που γλιστράει -π.χ. σε ξύλινο πάτωμα- και φορώντας μόνο τις κάλτσες τους.
Η συγκεκριμένη άσκηση πρέπει να γίνεται ως εξής: Τοποθετήστε το σώμα σας στην στάση των push ups, με τις παλάμες ανοιχτές στο πάτωμα, τους ώμους ανοικτά προς τα έξω και τα μπράτσα με τους αγκώνες σε ευθεία θέση. Τεντώστε και τα πόδια στην ευθεία και κοντά μεταξύ τους. Αργά σπρώξτε όλο το σώμα σας προς τα πίσω και σταματήστε όταν πλέον τα μάτια σας θα κοιτούν ευθεία στο πάτωμα και ανάμεσα στα χέρια σας. Έπειτα σπρώξτε το σώμα σας προς τα μπροστά, με τα χέρια τεντωμένα να μένουν πίσω, έτσι ώστε το στομάχι σας να βρίσκεται λίγο πάνω από τις παλάμες σας. Επαναλάβετε δύο ή τρία σετ των δώδεκα επαναλήψεων. Θα καταλάβετε καλύτερα την άσκηση παρακολουθώντας το παρακάτω video.
Άρσεις πυέλου: Μία ακόμα αποτελεσματική άσκηση που προτείνει η Cynthia Conde έχει να κάνει με την στάση κατά την οποία η γυναίκα είναι από πάνω. Η στάση αυτή απαιτεί από τον άνδρα να μπορεί να κινεί την λεκάνη του προς τα πάνω, προς την γυναίκα, χρησιμοποιώντας τους γλουτούς, τους κοιλιακούς και τους δικέφαλους μηριαίους μυς του, ώστε να της προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση.
Στην άσκηση αυτή θα πρέπει να ξαπλώσετε με την πλάτη στο πάτωμα, με τα χέρια ευθεία παράλληλα με το σώμα και τις παλάμες προς τα κάτω. Λυγίστε τα γόνατα σε ορθή γωνία και αργά ανασηκώστε τα οπίσθια, έτσι ώστε το σώμα σας να σχηματίζει μία ευθεία από τα γόνατα έως τους ώμους. Σταθείτε τρία δευτερόλεπτα και ακουμπήστε πάλι τα οπίσθια στο πάτωμα. Επαναλάβετε όσες φορές μπορείτε με μικρά διαλείμματα είκοσι δευτερολέπτων στο ενδιάμεσο. Δείτε πώς ακριβώς θα κάνετε την άσκηση αυτή εδώ.
Άρσεις θανάτου: Η Cynthia Conde τονίζει την σημασία του να είναι ο άνδρας αρκετά δυνατός ώστε να μπορεί να σηκώσει την σύντροφό του, με τα χέρια και τα πόδια της τυλιγμένα γύρω του. Για να το καταφέρει αυτό πρέπει να έχει πολύ καλά γυμνασμένη μέση αλλά και γερά πόδια. Ακόμα κι αν έχει, όμως, αυτή την δύναμη ο άνδρας πρέπει να έχει και την ανάλογη αντοχή, ώστε να αντέξει έτσι για αρκετά λεπτά.
Για αυτήν την στάση προτείνει εξάσκηση με μία ελαφριά μπάρα. Λυγίστε τα γόνατα, διατηρήστε την πλάτη ευθεία και πιάστε την μπάρα με μεικτή λαβή –δηλαδή, με το ένα χέρι να κοιτά προς τα μέσα και το άλλο προς τα έξω. Με την πλάτη στην ευθεία σηκωθείτε αργά κρατώντας τη μπάρα κοντά στο σώμα σας και μέχρι τα πόδια σας να έρθουν στην ευθεία. Μείνετε σε αυτήν την στάση για μερικά δευτερόλεπτα και αργά ακουμπήστε με τον ίδιο τρόπο την μπάρα πάλι στο πάτωμα. Κάνετε δεκαπέντε επαναλήψεις και επαναλάβετε τρεις φορές.
πηγη:.in2life.gr
Σεξουαλική νοημοσύνη
Η σεξουαλική νοημοσύνη
Σύμφωνα με δύο Aμερικανούς ψυχολόγους, για να αντλείς έντονη ερωτική ικανοποίηση δεν αρκεί να "τα δίνεις όλα". Πρέπει να βάζεις και το μυαλό σου να δουλεύει, για να μαντεύεις τι αρέσει στον
aλλο και να προβλέπεις τις κινήσεις του
Σύμφωνα με δύο Aμερικανούς ψυχολόγους, για να αντλείς έντονη ερωτική ικανοποίηση δεν αρκεί να "τα δίνεις όλα". Πρέπει να βάζεις και το μυαλό σου να δουλεύει, για να μαντεύεις τι αρέσει στον άλλο και να προβλέπεις τις κινήσεις του. |
"Το πιο μεγάλο και ισχυρό σεξουαλικό όργανο βρίσκεται ανάμεσα στ' αφτιά μας", αποφάνθηκε ο Tζον Mάνεϊ, νευροενδοκρινολόγος στο Πανεπιστήμιο Tζον Xόπκινς της Bαλτιμόρης (HΠA). Ο εγκέφαλος δεν είναι μόνο η έδρα των διευθυντηρίων που πυροδοτούν τη σεξουαλική επιθυμία και κατόπιν κατευθύνουν μέσω μιας θύελλας ορμονών την εξέλιξη της σεξουαλικής επαφής. Παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία φαντασιώσεων οι οποίες συμβάλλουν στο να αναπτυχθεί η έλξη, αλλά κυρίως υπαγορεύει στον επίδοξο εραστή ποια συμπεριφορά είναι η πιο κατάλληλη να υιοθετήσει στις διάφορες φάσεις της ερωτοτροπίας και της ερωτικής συνεύρεσης. "Πρόκειται για ένα άλλο είδος νοημοσύνης, τη λεγόμενη σεξουαλική. Όταν λέμε ότι ένας άντρας και μια γυναίκα διαθέτουν σεξουαλική νοημοσύνη δεν εννοούμε μόνο ότι γνωρίζουν καλά πώς λειτουργούν τα γεννητικά τους όργανα, αλλά επίσης ότι γνωρίζουν καλά τον εαυτό τους και μπορούν να διαισθανθούν με ποιον τρόπο η συμπεριφορά τους θα επηρεάσει συναισθηματικά το σύντροφό τους", υποστηρίζει ο Mάικλ Mάιλμπερν, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Mασαχουσέτης στη Bοστόνη και συγγραφέας, μαζί με το συνάδελφό του Σίιρ Kόνραντ, του βιβλίου με τίτλο Sexual Intelligence. Σ' αυτό καταρρίπτονται πολλοί από τους μύθους που έχουν κυριαρχήσει στο δυτικό πολιτισμό γύρω από το σεξ.
Όχι μόνο κοινή λογική
Οι δύο συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η σεξουαλική νοημοσύνη μπορεί να μετρηθεί μέσω ενός δείκτη -ένα είδος νοητικού πηλίκου, το οποίο ονομάστηκε ερωτικό IQ- ο οποίος εξάγεται βάσει κάποιων τεστ, όπως αυτό που δημοσιεύουμε. Όσο μεγαλώνει αυτός ο δείκτης, δηλαδή το ερωτικό IQ, τόσο αυξάνει η ικανοποίηση που αντλείται από το σεξ και μειώνονται οι σεξουαλικές διαταραχές όπως η έλλειψη στύσης. Σεξουαλική νοημοσύνη σημαίνει να κάνεις στον ερωτικό τομέα τις επιλογές που σου ταιριάζουν περισσότερο. O μύθος του Λατίνου εραστή ωθεί πολλούς νέους να ρίχνονται στο κυνήγι των ερωτικών κατακτήσεων, χωρίς αυτό να προσφέρει πάντα την αναμενόμενη ικανοποίηση. Σε περιπτώσεις αποτυχίας φέρνει ακόμα και τα αντίθετα αποτελέσματα, γιατί σε κάνει να νιώθεις ανεπαρκής. Μερικές φορές αυτή η αίσθηση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην ανικανότητα. Πώς συμπεριφέρεται ένα άτομο με αναπτυγμένη σεξουαλική νοημοσύνη; Γνωρίζει τις βαθύτερες επιθυμίες του κι έχει την ικανότητα να τις υλοποιεί. Πριν ξεκινήσει μια σχέση αναρωτιέται αν αυτή η νέα εμπειρία διαθέτει τα στοιχεία που δυνητικά θα το κάνουν ευτυχισμένο κι αν το αίσθημα που θα δημιουργηθεί με το νέο ερωτικό σύντροφο δε θα συγκρούεται με τις προσωπικές του ανάγκες ή τις ανάγκες των αγαπημένων του προσώπων. Γνωρίζει ότι καλή σεξουαλική ζωή δε σημαίνει να επιδίδεσαι καθημερινά σε πολύωρες και πολλαπλές ερωτικές περιπτύξεις. Επίσης ότι το να κάνεις έρωτα με ιδιαίτερα γοητευτικά άτομα δεν εξασφαλίζει περισσότερους οργασμούς. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δύο ψυχολόγοι, "η Σάρον Στόουν στο κρεβάτι δεν είναι καλύτερη από τις άλλες". Mε λίγα λόγια, όσοι διαθέτουν σεξουαλική νοημοσύνη δεν αφήνουν έξω από την κρεβατοκάμαρα το μυαλό τους και την κοινή λογική. Aυτό δε σημαίνει ότι παύουν να εμπιστεύονται τη διαίσθησή τους. Απεναντίας, ξέρουν πώς να τη χρησιμοποιούν καλύτερα σε κάθε στάδιο της σχέσης: στο πρώτο πλησίασμα, στο φλερτ, στο ζευγάρωμα. Kαι ξέρουν πολύ καλά πώς να δημιουργούν ευκαιρίες.
Σεξ με φαντασία
Υπάρχει κι ένας άλλος τύπος συμπεριφοράς που υποδηλώνει υψηλό δείκτη σεξουαλικής νοημοσύνης. Στην αύξηση της ικανοποίησης βοηθάει συχνά το να δημιουργεί κάποιος σεξουαλικές φαντασιώσεις με πρωταγωνιστή τον ερωτικό του σύντροφο στη διάρκεια της μέρας, και μάλιστα σε μέρη άσχετα με τον οικείο τόπο των ερωτικών συναντήσεων όπως στο λεωφορείο, στο γραφείο ή στο σούπερ μάρκετ. Μ' αυτό τον τρόπο, όπως υποστηρίζουν αρκετοί σεξολόγοι, διατηρείται ακμαία η επιθυμία και δημιουργείται μια διάθεση γλυκιάς ανυπομονησίας για την επόμενη συνεύρεση, ώστε όταν αυτή συμβεί να είναι ήδη "ζεσταμένος". Η συμβολή των ερωτικών φαντασιώσεων στην αναζωπύρωση της σεξουαλικής επιθυμίας επιβεβαιώθηκε πρόσφατα κι από άλλες ειδικές μελέτες. Αυτές κατέδειξαν ότι τουλάχιστον το 1% των γυναικών φτάνουν σε οργασμό αποκλειστικά και μόνο μέσω των φαντασιώσεων. Σε έρευνα που διενεργήθηκε τον προηγούμενο χρόνο στο Πανεπιστήμιο Pάτγκερς του Nιου Tζέρσεϋ (HΠA) συμμετείχαν δέκα γυναίκες μ' αυτή την ικανότητα. Με τη βοήθεια αισθητήρων που μετρούν τις μυϊκές συσπάσεις αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει καμιά διαφορά από φυσιολογικής άποψης ανάμεσα σ' έναν οργασμό που προκαλείται με φυσικό τρόπο -με αυνανισμό- και σ' έναν εγκεφαλικό. Μια άλλη έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Bερμόντ, με τη συμμετοχή 349 ατόμων ηλικίας 18-90 ετών, κατέδειξε ότι το 98% των αντρών και το 80% των γυναικών χρησιμοποιούν τις φαντασιώσεις ως αφροδισιακό κατά τη διάρκεια της συνουσίας, έστω και αν μόνο το 50% των αντρών και το 25% των γυναικών τις διηγούνται κατόπιν στο σύντροφό τους. "Χωρίς υπερβολή, πρωταγωνιστής στον ανθρώπινο οργασμό είναι ο εγκέφαλος. Oι έρευνες καταδεικνύουν ότι όσοι δε χρησιμοποιούν τη φαντασία τους στο σεξ παρουσιάζουν μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας", εξηγεί ο κ. Γιώργος Βυνάκος, διευθυντής του τμήματος σεξοθεραπείας του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου. "Η ερωτική επιθυμία είναι η καλλιέργεια των ερωτικών μας σκέψεων. Τελικά το μυαλό μας πάει όπου το πάμε". Και προσθέτει: "Οι ερωτικές σκέψεις και φαντασιώσεις, ασχέτως περιεχομένου, είναι πάντα θετικές, ειδικά όταν τις μοιράζονται οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Αν και η υλοποίηση ορισμένων απ' αυτές ίσως θεωρηθεί διαστροφή".
Παυσίπονος ερωτισμός
Αποτελεί λοιπόν ένδειξη υψηλού δείκτη ερωτικής νοημοσύνης η μη καταστολή των φαντασιώσεων, καθώς μέσα απ' αυτές μαθαίνει κάποιος να αναγνωρίζει ποιοι μηχανισμοί της φαντασίας είναι οι πλέον διεγερτικοί. Eίναι σαν να εξασκείται σ' ένα είδος νοητικού αυτοερωτισμού. Aυτό το είδος φαντασιώσεων έχει τη δύναμη ακόμα και να εξαλείφει τον πόνο. Σε πείραμα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Tζον Xόπκινς ζητήθηκε από σαράντα φοιτητές να βουτήξουν το χέρι τους μέσα σ' ένα μπολ με παγωμένο νερό. Την ίδια στιγμή στους είκοσι απ' αυτούς ζητήθηκε να επινοήσουν μια ερωτική φαντασίωση και στους υπόλοιπους είκοσι να σκεφτούν τις σπουδές τους. Οι φοιτητές που έκαναν πονηρές σκέψεις κράτησαν το χέρι τους βουτηγμένο στο παγωμένο νερό για διπλάσιο χρόνο από εκείνους που σκέφτονταν τις σπουδές τους - μία ακόμα απόδειξη της τεράστιας επιρροής του εγκεφάλου στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Είναι τόσο καθοριστικός ο ρόλος του οργάνου που έχουμε "ανάμεσα στ' αφτιά μας", ώστε ακόμα και η δομή του έχει αντίκτυπο στη συμπεριφορά μας. Έχει παρατηρηθεί ότι θυμόμαστε καλύτερα τις σεξουαλικές φαντασιώσεις αν μας τις ψιθυρίσουν στο αριστερό αφτί, το οποίο βρίσκεται κοντύτερα στο εγκεφαλικό ημισφαίριο που ελέγχει τα συναισθήματα. Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Τέξας έκαναν το εξής πείραμα: Σε μια ομάδα εξήντα εθελοντών έβαλαν να ακούσουν φράσεις καθημερινές και άλλες με σεξουαλικά υπονοούμενα, ορισμένες από το δεξί αφτί και ορισμένες από το αριστερό. Κατόπιν τους ρώτησαν ποιες θυμούνταν. Από τις απαντήσεις τους διαπίστωσαν ότι είχαν ξεχάσει τις κοινότοπες φράσεις, θυμούνταν εκείνες με ερωτικό περιεχόμενο και όσες τους είχαν εντυπωθεί ήταν αυτές που είχαν ακούσει από το αριστερό αφτί.
Ο άλλος όμως ενδιαφέρεται;
Σύμφωνα με τους δύο Αμερικανούς ψυχολόγους, μεγαλύτερες επιτυχίες με το άλλο φύλο έχουν όσοι χρησιμοποιούν τη νοημοσύνη τους για να ερμηνεύσουν τα μηνύματα ενθάρρυνσης που εκπέμπουν οι πιθανοί παρτενέρ. Σ' αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν αφού μελέτησαν προσεκτικά την ανθρώπινη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της ερωτοτροπίας. Όταν η γυναίκα επιθυμεί να γνωρίσει καλύτερα έναν άντρα δαγκώνει το κάτω χείλος, φτιάχνει με το χέρι τα μαλλιά της αποκαλύπτοντας το λαιμό της (ερωτογενής ζώνη) ή στριφογυρίζει το δαχτυλίδι της γύρω από το δάχτυλό της, σημάδι που οι ψυχολόγοι ερμηνεύουν ως μεταμφιεσμένο τρόπο για να πει "Θέλω να σου μιλήσω". Όταν το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα έντονο η γυναίκα εκπέμπει τα λεγόμενα υπερθηλυκά μηνύματα: Προσποιείται ότι κοιτάζει το ρολόι της και διπλώνει τον καρπό με τέτοιο τρόπο, ώστε το χέρι να σχηματίζει με το μπράτσο οξεία γωνία ή κάθεται με σταυρωμένα τα πόδια έχοντας το πάνω πόδι τυλιγμένο γύρω από το κάτω. Όλες αυτές οι κινήσεις είναι τυπικά θηλυκές και πιο εύκολες για μια γυναίκα παρά για έναν άντρα λόγω της γυναικείας ανατομίας. Προβάλλοντας τον καρπό και τις γάμπες της κατ' αυτό τον τρόπο είναι σαν να λέει "Κοίτα πόσο γυναίκα είμαι", ανάβοντας ουσιαστικά το πράσινο φως στον άντρα. Και οι άντρες έχουν κώδικες για να δείχνουν την ερωτική τους εγρήγορση, τους οποίους οι γυναίκες πρέπει να μάθουν να ερμηνεύουν: Χαλαρώνουν τη γραβάτα, βγάζουν το σακάκι ή το μπουφάν κοιτάζοντας τη γυναίκα που θα ήθελαν να γνωρίσουν καλύτερα, βγάζουν τα γυαλιά ενόσω της μιλούν ή σταυρώνουν τα πόδια προς τη μεριά της - το ίδιο κάνουν και οι γυναίκες. Για να προβάλουν τον ανδρισμό τους μπορεί να χρησιμοποιήσουν φαλλικά σύμβολα, ένα τυλιγμένο περιοδικό ή ένα όρθιο στυλό, ή να επιδείξουν τους μυς τους προσποιούμενοι τους αδιάφορους. Πρόκειται για μια ακολουθία κινήσεων που μολονότι διαφέρει στα δύο φύλα, όπως διαφέρει και ο τρόπος με τον οποίο κοιτάζουν, ωστόσο εξυπηρετεί την ίδια ακριβώς σκοπιμότητα: δίνει στον άλλο να καταλάβει τις ερωτικές μας προθέσεις και κυρίως να τον πείσει ότι είμαστε ακίνδυνοι.
Πότε να σε φιλήσω;
Όταν φτάνει η πολυπόθητη στιγμή του πρώτου ραντεβού υπάρχουν πολλά σημάδια από τα οποία μπορεί κάποιος να μάθει να εντοπίζει αν θέλει να βελτιώσει το ερωτικό IQ του. Πρώτα πρώτα είναι η στάση του σώματος του άλλου. Αν γέρνει προς τα εμπρός ή αν ξαφνικά οι χειρονομίες του μένουν μετέωρες σημαίνει ότι είναι καταγοητευμένος. Αν η στάση του σώματός του "αντιγράφει" τη στάση του συνομιλητή του -αν η γυναίκα στηρίζει το κεφάλι στο χέρι της κάνει το ίδιο και ο άντρας ή αν ο άντρας χτυπάει ρυθμικά τα δάχτυλά του κάνει το ίδιο και η γυναίκα- είναι σαν να στέλνει στον άλλο το μήνυμα ότι αισθάνεται άνετα μαζί του κι ότι περνάει καλά. Η αποστολή αυτού του μηνύματος συντονισμού ανάμεσα στους δύο υποψήφιους παρτενέρ συνήθως συμπίπτει με την έναρξη του φλερτ. Το κατά πόσο η στιγμή είναι κατάλληλη γι' αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος και με τη βοήθεια ενός απλού τεστ. Παίρνουμε ένα αντικείμενο -κατά προτίμηση ένα ποτήρι- και το σπρώχνουμε προς το σώμα του άλλου ώστε να εισχωρήσει στο προσωπικό του πεδίο - στο μισό του τραπεζιού που του ανήκει. Αν αυτή η εισβολή δεν τον πανικοβάλλει -δε μείνει για πολλή ώρα με το βλέμμα καρφωμένο στο ποτήρι-, αυτό σημαίνει ότι είναι διατεθειμένος να μοιραστεί τον προσωπικό του χώρο κι ότι επιτρέπει στον άλλο να τον πλησιάσει και ίσως να τον αγκαλιάσει από τη μέση. Έχει αρχίσει ήδη να αναπτύσσεται μια σχέση μεταξύ τους. Ένα από τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων με σεξουαλική νοημοσύνη είναι ότι δε βιάζονται αλλά προχωρούν σταδιακά, αφήνοντας πάντα στον άλλο τη δυνατότητα ακόμα και να αλλάξει γνώμη την τελευταία στιγμή. Οι ερωτικές σχέσεις είναι ένα παιχνίδι αποδοχής και αποκλεισμού που γίνεται πιο ενδιαφέρον όταν και οι δύο πλευρές έχουν την ευχέρεια να αποκαλύψουν το βαθύτερο εαυτό τους και να καταλάβουν τον άλλο πριν του δοθούν.
Ας κάνουμε έρωτα
Η σεξουαλική διαίσθηση δεν πρέπει να εφησυχάζει ακόμα κι όταν η σχέση σταθεροποιηθεί. Οι Κόνραντ και Μίλμπερν υποστηρίζουν ότι μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η σεξουαλική ευτυχία. Υπάρχουν ορισμένα σωματικά "συμπτώματα" που υποδηλώνουν την επιθυμία του άλλου να κάνει έρωτα. Το να μπορείς να τα αναγνωρίζεις σε καθιστά ικανό να κάνεις τον άλλο περισσότερο ευτυχισμένο. Πράγματι, η σεξουαλική διέγερση εκδηλώνεται σωματικά με πολλούς τρόπους. Αυξάνει o μυϊκός τόνος (το στήθος φουσκώνει, οι γάμπες σκληραίνουν), στις γυναίκες το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σηκώνεται και τεντώνει, αυξάνει η σιελόρροια αντρών και γυναικών καθώς και η θερμοκρασία του σώματος -το αντιλαμβάνεται κάποιος αν βρεθεί αρκετά κοντά στο σύντροφό του-, οπότε παρατηρείται εφίδρωση. Ακόμα και μετά τη συνουσία το σώμα μπορεί να αντανακλά το βαθμό ικανοποίησης που επιτεύχθηκε. Σε πολλές γυναίκες όλος ο θώρακας μέχρι το λαιμό κοκκινίζει. Το φαινόμενο αποκαλείται "mottling" και οφείλεται στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, αλλά μόνο αν έχουν φτάσει σε οργασμό.
ΠΗΓΗ:Focus.gr
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)